GLOBUS

Više od polovine Rusa želi novi Sovjetski Savez

U anketi sudjelovalo 1.600 osoba u 137 gradova diljem Rusije

Fena

20.4.2016

Više od polovine Rusa izrazilo je želju za ponovnim uspotavljanjem Sovjetskog Saveza, pokazali su rezultati ankete. Iako je 58 posto ispitanika izrazilo želju za novim socijalističkim sistemom, samo 14 posto njih vjeruje da se to može stvarno i desiti, navodi se u izvještaju ankete centra Levada. 31 posto ispitanika bilo je protiv Sovjetskog Saveza, dok je 10 posto njih ostalo suzdržano, prenosi "The Moscow Times".

Brojke pokazuju male promjene u odnosu na sličnu anketu koja je provedena deset godina prije. Postotak od 56 posto Rusa koji žale za raspadom Sovjetskog Saveza je najveći od 2000. godine kada je predsjednik Vladimir Putin prvi put došao na vlast. U to vrijeme, oko 75 posto Rusa žalilo je za raspadom Sovjetskog Saveza, prema anketi centra Levada.

Nešto više od polovine Rusa, odnosno 51 posto njih smatra da je raspad Sovjetskog Saveza mogao biti izbjegnut, dok  33 posto smatra da je to bilo neizbježno, pokazala je posljednja anketa. U martu 2000. godine, te brojke su bile 62 i 26 posto.

Posljedna anketa provedena je krajem marta, a u njoj je sudjelovalo 1.600 osoba u 137 gradova diljem Rusije.