VIJESTI

ZENICA Oko 6.000 djece proslavilo Praznik djeteta

Učenici iz 120 škola okupljeni u „Areni“ na Dječijem festivalu

Autor:D. PAŠALIĆ

20.4.2016

Gradska arena Zenica bila je domaćin "Dječijeg festivala 2016", koji je okupio učenike osnovnih i srednjih škola Bosne i Hercegovine koji izučavaju turski jezik kao izborni predmet. Festival se organizovao povodom 23. aprila, Dana nacionalnog suvereniteta i praznika djeteta Republike Turske.

Šest hiljada djece koja uči turski jezik u 120 škola iz sedam kantona BiH okupilo se danas na Dječijem festivalu u organizaciji Instituta Yunus Emre, a pod pokroviteljstvom Ministarstva obrazovanja Republike Turske i Ministarstva obrazovanja Federacija Bosne i Hercegovine.

Institut Yunus Emre Sarajevo poklonima je obradovao svih 6.000 djece, koja su došla na program u zeničkoj „Areni“.

U programu je učestvovao veliki broj mladih iz Zenice, Konjica, Sarajeva, dok je u sklopu programa koncert održao i jedan od najpoznatijih pjevača Balkana, Dino Merlin.

Najveću proslavu Dana djeteta uveličale su i zeničke ulice na kojima su postavljene bh. i turske zastave, a uz policajce u policijskim uniformama dežurala su i djeca zeničkih škola.

Podsjetimo, prvi Dječiji festival organizovan je 2012. godine, a jedan od suorganizatora ovog događaja je i Asocijacija Mostovi Prijateljstva BiH - Zenica.