BIH

Prekinuta sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta

Nakon dvosatnog zasjedanja Kolegija

A. Du.

20.4.2016

17:22 Šefovi klubova SDA i HDZ-a Ismet Osmanović i Jozo Bagarić dali su kratke izjave za medije.

Osmanović je rekao da se izmjenama Zakona o igrama na sreću, na kojima će insistirati SDA, želi uvesti više reda u ovoj oblasti, te jasna naplata prihoda. Bagarić je izjavio da je poslovnik jasan, te da oko toga nema igara ili kompromisa

On je, međutim, mišljenja da ovo pitanje neće poremetiti odnose između koalicionih partnera.

16:30 Nakon dvosatnog zasjedanja Kolegija, bila je nastavljena sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta. Predsjedavajući Edin Mušić pojasnio je da je analiziran poslovnik, ali da predstavnici stranaka nisu usaglasili stavove u vezi s njegovim tumačenjem.

 - Zaključujem da treba napraviti dodatna usaglašavanja. Ovo današnje zasjedanje ćemo u ovom trenutku prekinuti – kazao je on.

Šefovi klubova SDA i HDZ-a Ismet Osmanović i Jozo Bagarić dali su kratke izjave za medije.

Osmanović je rekao da se izmjenama Zakona o igrama na sreću, na kojima će insistirati SDA, želi uvesti više reda u ovoj oblasti, te jasna naplata prihoda.

Bagarić je izjavio da je poslovnik jasan, te da oko toga nema igara ili kompromisa

On je, međutim, mišljenja da ovo pitanje neće poremetiti odnose između koalicionih partnera.

14:00 Još jedna pauza u Predstavničkom domu s obzirom na trzavicu u vezi sa izmjenama Zakona o igrama na sreću. Prethodno je Bagarić je rekao da je fakt da je zakon vraćen u formi nacrta, te da se o njemu dalje može govoriti kada to bude slučaj. Iz klubova SDP-a i DF-a su istakli da su procedure ispunjene jer su izmjene ovog zakona u opticaju već od januara. Kolegij će pokušati riješiti ovaj problem.

13:52 Poslanik SBB-a Munib Jusufović rekao je da se Vlada već odredila po ovim izmjenama zakona.

- U Vladi sjedi najviše ministara SDA. Otkud danas ovi problemi? Ispada da se radi protiv vlastite Vlade. Mi ćemo ostati principijelni i podržat ćemo stav Vlade – kazao je Jusufović.

13:45 Nastavljena je sjednica Predstavničkog doma. Šef Kluba HDZ-a Jozo Bagarić ustvrdio je povredu poslanika prilikom glasanja o ostanku na dnevnom redu izmjena Zakona o igrama na sreću. On je izričit da ovaj zakon ne može biti na dnevnom redu, jer ga je predlagač trebao uputiti u formi nacrta što, prema njegovom mišljenju zahtjeva proceduru.

Šef Kluba SDA Ismet Osmanović mu je kontrirao kazavši da se ovaj zakon treba zadržati na dnevnom redu. Prema njegovom mišljenju ispunjena je poslovnička procvedura. Trzavice u vezi s ovim zakonom se i dalje nastavljaju.

13:30 Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Amir Zukić i Omer Škaljo uputili su Vladi Federacije BiH predložene izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću i Zakona o porezu na dohodak.

Svrha izmjena je da se oporezuju sve vrste klađenja odnosno da se oporezuje ono gdje je sigurno dolazilo do manipulacija.

- Analizom oblasti kladionica i igara na sreću apsurdno je da Lutrijia BiH izdvaja više sredstava i daje potporu društvu i državi nego sve kladionice zajedno. One nisu oporezovane, a niti su u sistemu PDV-a, te ovim izmjenama želimo oporezovati sve dobitke - izjavio je Feni poslanik Amir Zukić.

Predlaže da se „dobici oporezuje na mjestu gdje igrač učestvuje u klađenju to jest gdje troši novac, a ne po mjestu registracije kladionice“.   

Prema Zakonu o porezu na dohodak, ističe, da dobici od igara i klađenja do 100 KM nisu oporezovani porezom na dohodak odnosno različito su oporezovani jer se na dobitke više od 100 KM plaća porez na dohodak po stopi od 10 posto.

- U prošloj godini je po osnovu dobitaka do 100 KM isplaćen iznos do 444, 2 miliona KM po osnovu dobitaka do 100 KM, što znači da je Federacija propustila da naplati 44, 4 miliona KM poreza - naveo je Zukić.

Budući da u prva tri mjeseca ove godine isplaćeni dobici do 100 KM bez poreza iznose više od 264 miliona KM tvrdi da bi se prihvatanjem izmjena u budžet Fonda PIO  samo za tri mjeseca uplatilo više od 26 miliona KM, što bi na godišnjem niovu iznosilo 105 miliona KM.

Osim u Fond PIO sugerisat će da se sredstva usmjere i za podršku mladim bračnim parovima i dječiji doplatak.

- Insistirat ću i dalje da Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje sistem kladionica stavi u sistem PDV-a  - poručio je u izjavi za Fenu poslanik Kluba SDA u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Amir Zukić.

Izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću podrazumijevaju da se propiše obračun i uplata naknade jednako za sve igre na sreću to jest u procentu od svake pojedinačne uplate igrača i to po stopi od pet ili deset posto.

Izrazio je nadu da će Vlada Federacije BiH na zasjedanju u petak razmatrati predložene zakonske izmjene, te ih uvrstiti u tekst nacrta zakona. 

13:25 Ministrica finansija Jelka Milićević rekla je u izjavi za novinare kako smatra da predložene izmjene Zakona o igrama na sreću na današnjoj sjednici predstavljaju samo djelimično rješenje, budući da Vlada radi na sveobuhvatnijim izmjenama uz konsultacije više institucija.

- Bojim se da možemo doći u situaciju da imamo više prijedloga ovog zakona u proceduri, zbog čega može nastati cijela jedna entropija ovog zakona – navela je Milićević.

13:10 Pred samo glasanje za dnevni red šef Kluba HDZ-a Jozo Bagarić tražio je pauzu od 15 minuta. Razlog je, kako se špekuliše, dalje određivanje ovog kluba u vezi današnje sjednice zbog različitog glasanja o izmjenama Zakon o igrama na sreću između koalicionih partnera.

13:05 Potom je uslijedilo glasanje da se izmjene ovog zakona uvrste u dnevni red po hitnom postupku. Ali za tako nešto nije bilo podrške većine. Za hitnost postupka su glasali samo poslanici SDA, suzdržani su bili poslanici SBB-a, a protiv su glasali poslanici HDZ-a, DF-a, SDP-a, zbog čega će ovo  zakonsko rješenje biti razmatrano u formi nacrta u redovnoj proceduri.

12:55 Izmjene Zakona i igrama na sreću koju je predložio Ramiz Meša (SDA) ostat će na dnevnom redu. Naime, zahtjev HDZ-a za skidanje s dnevnog reda ove tačke glasalo je 27 poslanika, 16 ih je bilo suzdržano, a 34 protiv.

12:35 Predlagač Ramiz Meša (SDA) rekao je da mu nije jasno zašto se skida s dnevnog reda tačka o izmjenama Zakona o igrama na sreću prema kojima se ubiranje prihoda od igara na sreću treba dešavati u sredinama gdje dolazi do naplate.

- Ne vidim razloga da se izmjene ovog zakona razmatra. Mislio sam da je ovo bošnjački nacionalni problem jer više Bošnjaka kocka. Ali kako sam istraživao došao sam do spoznaje da je ovo hrvatski nacionalni problem – kazao je on, dodavši da neće povući ovu tačku dnevnog reda.

12:30 Nastavljena je sjednica Predstavničkog doma. Šef Kluba SBB-a  Nasir Beganović, u obrazloženju zbog čega je tražio pauzu, rekao je da su poslanici od ministrice finansija Jelke Milićević dobili uvjerenje da će Vlada u petak utvrditi izmjene i dopune zakona o igrama na sreću.

- Uzimajući u obzir da u Vladi imamo četiri člana SBB-a, pet HDZ-a, te osam SDA, Klub SBB-a daje puno podršku Vladi te ćemo podržati Kluba HDZ-a za skidanjem s dnevnog reda ove tačke. Nemamo razloga da ne vjerujemo našoj Vladi – rekao je on.

12:10 Kako saznajemo, zbog nesuglasica između Klubova SDA i HDZ-a o izmjena Zakona o igrama na sreću, u Predstavničkom domu došlo je do veće pauze. HDZ je naime tražio skidanje s dnevnog reda ove tačke jer Vlada namjerava donijeti novi zakon, dok SDA nije za skidanje ove tačke koja je predložena iz ovog Kluba.

Riječ je naime o izmjenama zakona kojim se traži veće oporezivanje igara na sreću u FBiH

11:30 Početak desete redovne sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta obilježilo je nekoliko zahtjeva za skidanje pojedinih tačaka s dnevnog reda.

Tako je šef Kluba SDA Ismet Osmanović tražio skidanje s dnevnog reda Prijedloga zakona o upravljanju državnim kapitalom u privrednim društvima u FBiH, kojim se je implentira presuda Ustavnog suda FBiH, s obrazloženjem da Vlada ovo zakonsko rješenje treba uskladiti sa Zakonom o privrednim društvima, te Zakonom o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH.

Također, iz Kluba SDA upućen je zahtjev za skidanje s dnevnog reda Prijedlog zakona o poljoprivrednoj organskoj proizvodnji ministra Šemsudina Dedića (SDA).

S druge strane Kluba HDZ-a tražio skidanje s dnevnog reda Prijedloa zakona o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću, koji je podnio poslanik Ramiz Meša, s obrazloženjem da Vlada u petak razmatra Nacrt zakona o igrama na sreću.