GLOBUS

BUGARSKA Pretukao romskog tinejdžera jer mu je rekao da imaju ista prava

Romi u teškoj situaciji širom Evrope

A. UZUNOVIĆ

19.4.2016

Bugarsku ovih dana potresa slučaj koji pokazuje u kakvom se stanju nalaze Romi u toj zemlji, ali i u ostatku Evrope.

Sedamnaestogodišnji Rom Mitko pretučen je proteklog vikenda samo zato što je rekao da ima jednaka prava kao i Bugarin koji mu je prijetio.

Angel Kaleev (24) snimao je mobitelom, a kasnije i objavio na internetu video na kojem udara Mitka "isprovociran" što je 17-godišnjak rekao da su isti. Napad se dogodio u selu Ovchepoltsi u blizini grada Pazardzhika.

Napadač uhapšen

Kako je kazao Mitko, napadač mu je prišao kada se vraćao iz prodavnice, pitavši ga šta bi bilo ako bi ga Mitko udario, na što mu je tinejdžer odgovorio da se to ne može desiti.

- Nakon toga pitao me je šta će se desiti ako ga ne pretučem, rekao sam da smo jednaki i tada me je počeo udarati - rekao je Mitko.

Kaleev ga je udarao Mitka dok je bio na zemlji, pitajući ga da li mu je rekao da je i on "cigan". 

Nekoliko sati kasnije Kaleev je opet sreo Mitka i počeo ga maltretirati, ali je 17-godišnjak ovaj put uspio pobjeći.

Kaleev je uhapšen i određen mu je pritvor u trajanju od 72 sata, a napadač je za Bugarske medije rekao da se ne kaje zbog onoga što je uradio.

Predsjednik Evropskog centra za prava Roma sa sjedištem u Budimpešti Đorđe Jovanović za "Avazov" portal rekao je da se ovakvi napadi dešavaju stalno.

- Često nemamo video kojim bi to dokazali, pa nam ljudi ne vjeruju kada upozoravamo na ovakve stvari. To je nešto što se dešava svakog dana. Ne samo ovakvi napadi nego i sistemski oblici diskriminacije, poput romske djece koja uče u odvojenim školama, odvojena zbog boje kože – rekao je Jovanović.

angel-kaleev

Napadač Angel Kaleev

Na pitanje u kojim zemljama je prisutna takva diskriminacija, pojasnio je da je to slučaj u Mađarskoj, Češkoj i Bugarskoj.

- Postoji nekoliko slučajeva u kojima je Evropski sud za ljudska prava donio odluku da je takva segregacija pogrešna, u nekim zemljama se te odluke implementiraju, dok se u drugim zanemaruju. Također, ima puno zemalja u kojima romske žene u porodilištu budu smještene u posebne sobe – rekao je Ivanov.

Napad iz mržnje

Kazao je da nije iznenađen nedostatkom pokajanja kod napadača.

- I ranije smo se susretali sa takvim izjavama jer on pripada drugoj ideologiji, to govori da je rasista i da je ponosan na to. Naravno, ne treba komentarisati da je takva ideologija davno okarakterisana kao pogrešna – rekao je Jovanović.

Istakao je nadu da će vlasti u Bugarskoj dobro razmotriti ovaj slučaj i donijeti pravednu odluku.

dorde-jovanovic

Jovanović: Česti napadi na Rome u Evropi

- Napadač je uhapšen i u policiji zadržan na 72 sata, ali tužilac za sada protiv njega nije podigao optužnicu za zločin iz mržnje, nego samo za fizički napad. Očito je da ovo nije samo fizički napad, a to se vidi iz razgovora koji je snimljen. Često se dešavaju takvi napadi motivisani mržnjom, ali ovaj je poseban iz razloga što je dijete njemu reklo da su isti, a on ga je zbog toga i napao – rekao je Jovanović.

Kako kaže, na cijelom prostoru Evrope ne postoji sistem koji bi mogao pratiti koliko često se ovakvi napadi dešavaju.

- Mi to saznamo tek kada se pojavi u medijima, ali to ne znači da se to ne dešava često. Većina Roma kojima se to desi većinom ne prijave slučaj. Ni Mitko to ne bi prijavio da se nije pojavilo na Facebooku. I da je prijavio, šta bi mogao uraditi, on je dijete bez roditelja, zamislite šta bi mu rekli u policiji da je otišao tamo.

Romi u BiH

Evropski Centar za prava Roma prati i stanje Roma u BiH, a Jovanović je kazao da je situacija dodatno komplikovana zbog načina raspodjele vlasti u našoj zemlji. 

- Situacija u BiH veoma je slična zemljama u regionu, s tim što dodatne komplikacije predstavlja način raspodjele vlasti. Osigurati pristup pravdi nekome u BiH strašno je komplikovano, a to potvrđuje činjenica da se neko ko je Rom ili Jevrej ne može kandidovati za člana Predsjedništva, odnosno slučaj 'Sejdić-Finci' – rekao je Jovanović.