BIH

BINAKAJ: Proizvodnja lijekova za BiH je strateška oblast

Predsjednica Komore magistara farmacije FBiH

B. T.

19.4.2016

Ključne karike u opstanku jedne zemlje jesu proizvodnja hrane, energenata i lijekova. Proizvodnja lijekova strateška je oblast. U okviru pozitivne zakonske regulative, apsolutno sam za to da se da blagi vjetar u leđa domaćim proizvođačima. Naravno, ne po svaku cijenu, nego u okviru domaćih i evropskih propisa, kazala je za “Dnevni avaz“ prim. mr. ph. Zahida Binakaj, predsjednica Komore magistara farmacije FBiH, govoreći o lošem položaju domaćih proizvođača lijekova.

Esencijalne liste

Domaća farmaceutska industrija na bh. tržištu zastupljena je tek oko 17,9 posto, dok je zastupljenost proizvoda domaćih farmaceutskih kompanija na esencijalnim listama, ovisno o kantonu, u prosjeku oko 25 posto. 

- Mi smo mala zemlja, malo tržište i treba nam jedinstvena esencijalna lista lijekova, jer je isto biti bolestan i u Drvaru, Tešnju, Goraždu Banjoj Luci… Kada je čovjek bolestan, trebaju mu otprilike isti ili vrlo slični lijekovi i zašto da ih ne dobiju pod istim uvjetima. Zašto se javlja diskriminacija – pita se Binakaj, naglašavajući da u svakom slučaju podržava domaću proizvodnju.

Govoreći o domaćoj proizvodnji, ističe da potrošnja domaćih lijekova, s druge strane, znači i otvaranje novih radnih mjesta u farmaceutskoj industriji.

Radna mjesta

- Svi znamo šta u zemlji s ovolikim brojem nezaposlenih znači svako radno mjesto. To je jedan lanac, nemaju koristi samo oni koji direktno učestvuju u proizvodnji lijekova. Mnoštvo je ljudi koji s njima sarađuju, mnoštvo porodica živi na osnovu farmaceutske industrije  - kaže Binakaj.

Novac završava u inozemstvu

Binakaj dodaje da učešće stranih proizvođača na tržištu lijekova u BiH od oko 80 posto dovoljno govori koliko novca iz države odlazi u inozemstvo. S druge strane, kako ističe, bh. proizvođači nemaju ni približno sličan tretman u inozemstvu.