Očekuje se povećanje broja učenika

PALE Muzička škola nakon 20 godina u novim prostorijama

Objavljeno: 19. 04. 2016 - 08:49 Novosti A A A Times Arial
PALE Muzička škola nakon 20 godina u novim prostorijama
Pale panorama (Foto: Ilustracija)

Školu već desetak godina pohađa stotinjak učenika, a sa proširenjem odsjeka taj broj bi se mogao i povećati... Za 20 godina stvoren značajan broj akademskih muzičara, a trenutno ima veliki broj đaka u Srednjoj muzičkoj školi, kao i studenata na Muzičkoj akademiji. 

Škola za osnovno muzičko obrazovanje područno odjeljenje Pale, koja se nakon 20 godina uselila u nove prostorije, trenutno ima četiri odsjeka - za harmoniku, klavir, gitaru i violinu, a planira se i proširenje sa odsjecima flauta i solo pjevanje. 

Koordinator za nastavu Vladimir Jakić ističe za Srnu da su, uz pomoć opštine Pale, uspjeli da obezbijede adekvatne prostorije u Sportsko-poslovnom centru "Peki", što će im značajno pomoći u daljem radu i stvoriti mogućnosti za povećanje broja učenika. 

Jakić napominje da je opština Pale finansirala kompletno uređenje, a Skupština grada Istočno Sarajevo izašla u susret za opremanje učionice solfeđa sa klupama i stolicama. 
 
Školu već desetak godina pohađa stotinjak učenika, a sa proširenjem odsjeka taj broj mogao bi se i povećati. 

- U narednih nekoliko godina, kada se poveća broj učenika, ići ćemo ka tome da se ovo područno odjeljenje osamostali i pređe u Osnovnu muzičku školu Pale - ističe Jakić. 

Školu pohađaju i djeca iz Mokrog, sa Sokoca, Rogatice i Podgraba. 

Jakić podsjeća da je škola organizovana 1996. godine, a inicijator i osnivač bio je pokojni profesor Mirko Đunisijević. 

Prema njegovim riječima, u početku su osnovana dva odsjeka - harmonika i klavir, i radilo se u prostorijama tadašnjeg Matičnog ureda, a poslije su prešli u Gradsku biblioteku, gdje su proveli kraći period. 

- Sve vrijeme imali smo problema sa radnim kadrom. Kroz školu je prošlo mnogo studenata i profesora - naglašava Jakić i ističe da je sada u školi osam mladih profesora koje su sami školovali. 
 
Jakić napominje da su za 20 godina stvorili značajan broj akademskih muzičara, te da trenutno imaju veliki broj đaka u Srednjoj muzičkoj školi, kao i studenata na Muzičkoj akademiji. 

Učenici ove Muzičke škole su na brojnim školskim, republičkim i međunarodnim takmičenjima osvojili veliki broj nagrada.Autor: Srna
Preporučujemo vam