VIJESTI

LIČNOST SEDMICE Teniska zvijezda uzor mladima

Damir Džumhur

H. KLAČAR

16.4.2016

U posljednjih nekoliko godina tenis je u Bosni i Hercegovini u usponu, a nedavno je dosegao i svoj vrhunac pobjedom Damira Džumhura u fantastičnom meču protiv velikog Rafaela Nadala u Majamiju.

Opet je historiju ispisao naš najbolji teniser. U drugom kolu Mastersa u Monte Karlu pobijedio je sedmog tenisera svijeta, Čeha Tomaša Berdiha (Berdych). Igrali su ujedno i treći međusobni duel, a ovog puta našem igraču u prilog je išla poznata krilatica „treća sreća".

Potpuna predanost

Džumhur je ispao u trećem kolu od Kanađanina Miloša Raonića, ali ne trebamo žaliti. Tenis je sport koji zahtijeva potpunu predanost i odricanje tokom odrastanja. 

Nije nimalo jeftin. Na godišnjem nivou treba izdvojiti više od 130.000 KM. Ali, ipak, nakon svega najbitnija je volja samog sportiste, odnosno koliko će se sam boriti da uspije, a Džumhur živi svoj san. Na najjačim turnirima igra protiv najboljih protivnika, čak i protiv onih kojima se divio dok je odrastao i na taj način još više jača i stječe iskustvo. 

Dječaci i djevojčice koji počinju s tenisom ne trebaju više uzore tražiti u Rodžeru Federeru (Roger), Nadalu, Endiju Mareju (Andy Murray), Sereni Vilijams (Williams). Sada imaju Damira, od kojeg mogu mnogo toga naučiti. 

Džumhura nakon sjajnih nastupa na turnirima u Majamiju i Monte Karlu čeka veliki napredak na ATP listi. Nakon što je prethodne sedmice pao za 12 mjesta (99. mjesto), od ponedjeljka će Damir napredovati za 17 mjesta. 

Ogroman napredak 

Tako će u narednu sedmicu ući kao 82. igrač svijeta sa 677 osvojenih bodova, što je, svakako, ogroman napredak. Naredni turnir Damir će igrati u Bukureštu.

Planova i želja je mnogo, ali uz rad i talent, koje najbolji bh. teniser ima, one su ostvarive. Džumhur vjeruje da se može plasirati na Olimpijske igre u brazilskom Rio de Žaneiru ovog avgusta, te da će biti među 50 najboljih na svijetu. 

Džumhur je profesionalac postao 2011. godine, a najbolji renking karijere mu je 77. mjesto, a prošle godine osvojio je tri titule na čelendžer turnirima.

Filmski glumac

Damir Džumhur je rođen u Sarajevu 20. maja 1992. godine. Kao dječak bavio se skijanjem i fudbalom, a dok je odrastao, divio se Patriku Rafteru (Patrick) i Rodžeru Federeru.    

Kao dječak 2006. godine pojavljuje se u filmu "Grbavica", ali i u njemačkom ostvarenju "Morderischer Frieden" iz 2007. godine, gdje je kao Durkan (Dircan) igrao zapaženu ulogu.