BIH

SVEČANOST U SARAJEVU: Obilježena godišnjica 2. pješadijskog puka i Dan Armije RBiH

Danas u Kasarni "Rajlovac"

Fena

15.4.2016

Centralna svečanost obilježavanja 11. godišnjice 2. pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga BiH i 24. godišnjice formiranja Armije Republike BiH upriličena je danas u Kasarni "Rajlovac" u Sarajevu.

Ceremoniji su prisustvovali visoki vojni dužnosnici, predstavnici civilnih vlasti u BiH i Federacije BiH, kantonima i općinama, predstavnici međunarodnih vojnih organizacija i vojno-diplomatskog kora u BiH, boračkih asocijacija i drugi ugledni gosti.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović čestitao je svim pripadnicima Armije Republike BiH i svim patriotima ovaj dan, istaknuvši da je Armija Republike BiH zaista iznijela borbu koju napadači na BiH nisu očekivali te odbranila čast na ispravan način.

- Zbijena u enklave, odvojena od logistike, bez oružja, Armija RBiH uspjela je napraviti oružanu silu koja se u prvi mah suprotstavila i prihvatila borbu, a zatim 1993. godine počela da uzvraća i oslobađa BiH - naglasio je.  

Također je podsjetio da 1995. godine Armija BiH nije izgubila nijednu bitku te da je politički zaustavljena u pobjedničkom napredovanju.

- Ta borba zaslužuje istinske i temeljite analize, jer je zaista čudesna - poručio je Izetbegović.

Smatra da su Oružane snage BiH jedna od boljih institucija i organizacija, ali i uspješnijih projekata u BiH, jer su u njoj sastavljene komponente koje su se međusobno godinama sukobljavale.

- Vojnici su uzor političarima kako se treba raditi, jer u mirovnim misijama širom svijeta na pravilan način predstavljaju ovu zemlju - zaključio je Izetbegović.

Komandant 2. pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga BiH brigadir Senad Pajić istakao je da ovaj puk baštini vojne tradicije i identitet naroda iz kojeg je proistekla Armija RBiH.

U obraćanju govorio je o njihovim misijama i zadacima te istakao da punim kapacitetom izvršavaju sve zadatke i rade na tome da se ne zaboravi uloga i herojsko djelo koje je ta armija iznijela.