SPORT

SENZACIJA U MONTE CARLU Džumhur izbacio sedmog igrača na svijetu!

Drugo kolo Mastersa u Monte Carlu

N. KUSTURA

13.4.2016

Bh. teniser Damir Džumhur plasirao se u treće kolo ATP turnira Masters serije 1000 u Monte Carlu. U drugom kolu nakon dva sata i 27 minuta igre Damir je pobijedio šestog nosioca Čeha Tomaša Berdycha sa 6:4, 6:7 (1/7), 6:3.

Sarajlija (23) napravio je senzaciju i iz trećeg pokušaju uspio savladati favoriziranog Berdycha i drugi put u petnaestak dana, nakon pobjede nad Nadalom, trijumfovati nad jednim igračem iz Top 10.

Džumhur je u prvom setu došao do brejka u sedmom gemu i poveo sa 4:3 te prednost zadržao do kraja seta. Češki teniser je bolje otvorio drugi set te odmah na startu napravio brejk i poveo s 3:0. Ipak, Džumhur se uspio vratiti i „ribrejkom“ došao do izjednačenja 4:4. Bh. teniser je kod rezultata 5:5 imao priliku za brejk, stigao od 40:0 do izjednačenja i prednosti, ali je Berdych uspio spasiti svoj servis i osigurati taj-brejk. Damir je bez problema osvojio svoj servis za 6:6 te je pobjednika drugog seta odlučio taj-brejk. Čeh je u taj-brejku potpuno dominirao napravivši tri mini brejka te bez većih problema rezultatom 7:1 osvojio sedmi 13. gem i izborio treći set.

Oba tenisera su u odlučujućem setu "čuvali" servis do šestog gema kada Džumhur pravi brejk i dolazi do vodstva od 4:2. Damir je uz malo problema uspio osvojiti svoj servis i potvrditi brejk te povesti sa 5:2. Nakratko se Berdych vratio u igru osvojivši svoj servis za 5:3, ali je Džumhur uzvratio na svoj servis i uprkos problemima, s obzirom na to da je odbranio dvije brejk lopte, iskoristio drugu meč loptu za konačnih 6:3.

Podsjetimo, Džumhur će u borbi za plasman u četvrtfinale igrati s pobjednikom meča Pablo Cuevas - Miloš Raonić.

Na "Avazovom" portalu mogli ste pratiti uživo tekstualni prenos meča između Džumhura i Berdycha.

__________________________________________________________________

6-3 BRAVOOOOOO! Džumhur je savladao Berdycha! Velika pobjeda Damira i bh. tenisa!

5-3 Berdych se uspio sačuvati se u životu. Sada Damir servira za pobjedu.

5-2 Iako je Berdych imao dvije brejk lopte, Džumhur dolazi do osvojenog poena.

997680-01-02

4-2 Brejk! Sjajni Damir oduzima servis Berdychu. Veoma je blizu senzacionalne pobjede.

3-2 Sjajna igra i sjajni poeni Damira. Sad se očekuje napad na servis Berdycha koji se čini dosta izmoren u ovom trenutku.

2-2 Berdych je uspio da izjednači na 2:2. Evidentno je Damir želi da bude agresivniji. Meč je ušao u treći sat igre.

2-1 Džumhur nastavlja sa dobrom igrom na svom servisu i ne dozvoljava Čehu da se "razmaše". Očekuje nas uzbudljiv završetak meča.

1-1 Odličan gem za Čeha. Izjednačenje. Čini se da neće biti puno prilika za brejk u ovom trećem setu.
 

1-0 Damir dobro započinje odlučujući set. Servirao je bez problema i sa dosta agresivnosti ušao u prednost.

__________________________________________________________________

6-7 Berdych je nevjerovatno nepogrešivo odigrao taj-brejk. Sa laganih 7:1 osvojio je drugi set i poravnao rezultat na 1:1

6-6 Imamo taj-brejk. Džumhur je odlično odservirao svoj servis i na kraju doašo u priliku da osvoji meč.

5-6 Imao je Džumhur veliku šansa da dođe na korak od pobjede u ovom meču. Ipak, presudilo je iskustvo Berdycha koji ponovo dolazi na korak do osvajanja drugog seta.

5-5 Sjajna igra Damira u ovom gejmu. Velika borba u drugom setu nas očekuje do kraja i vjerovatno ko bude iskazivao manje nervoze bliži je pobjedi.

997639-01-02

4-5 Četvrtim asom u meču Berdych dolazi na korak do osvajanja drugog seta. Sada servira Damir za ostanak u igri u ovom setu.

4-4 Treći uzastopni gejm Damira Džumhura. Ponovo je u igri u drugom setu. Skoro bez ikakvih problema je sačuvao svoj servis.

3-4 Brejk! Vratio se Damir u drugi set. Natjerao je Berdycha na greške te će pokušati svojim servisom da izjednači rezultat.

2-4 Sjajno je Damir osvojio ovaj set. Čeh nije imao nikakvih šansi na servise bh. tenisera koji je pokazao da još nije odustao od drugog seta.

1-4 Berdych je sačuvao svoj servis iako je Džumhur imao brejk šansu. Prednost je još nadoknadiva i za nadat se da će Damir vratiti brejk Čeha.

dzumhur2

1-3 Vraća se Damir u igru. Odlično je odservirao svoj servis te ujedno ubilježio u ovom gemu najbolji poen meča.

0-3 Berdych je bez problema osvojio novi poen. Džumhur je za sada neprepoznatljiv u drugom setu i za nadati se da će popraviti svoju igru.

0-2 Brejk! Oduzeo je Berdych servis Džumhuru i poveo sa dva razlike u drugom setu. Čeh izgleda znatno bolje u nastavku meča.

0-1 Berdych započinje sa relativno laganim osvajanjem prvog gema na svoj servis. Čeh izgleda dosta zabrinut nakon izgubljenog prvog seta.

_______________________________________________________________

6-4 SJAJNO! Džumhur je osvojio prvi set protiv favorizovanog Berdycha. Sjajna igra našeg tenisera koji je uspio osvojiti set uz jedan uzeti brejk.

5-4 Velika šteta za Džumhura. Imaju je dvije set lopte, ali nije uspio nadmudriti Berdycha. Sada Damir servira za osvajanje prvog seta.

5-3 Damir je sačuvao svoj servis. Berdych je vidno nervozan i često traži drugo mišljenje od sudije. Damir je do sada odservirao tri asa, dok Čeh ima samo jedan.

4-3 Brejk! Džumhur je sjajno odigrao na servis Berdycha i uzeo prvi brejk na današnjem meču. Sada mora dobro odigrati na svoj servis.

3-3 Odlična igra Džumhura na svoj servis. Neočekivano lagano je izjednačio rezultat protiv Berdycha koji neprepoznatljivo loše igra današnji meč.

2-3 Više nego uvjerljivo Berdych osvaja treći gem u prvom setu. Džumhur će definitivno morati popraviti igru na servis Čeha ako želi postići bolji rezultat.

dzumhur

2-2 Džumhur sjajno igra. Osvojio je gem na svoj servis iako je Berdych imao brejk šansu koja na sreću nije iskoristio.

1-2 Teže od očekivanog Berdych je sačuvao svoj servis. Može se primjetiti da Damir dobro "stoji" na terenu i da nije dozvolio lagane poene Čehu.

1-1 Izjednačenje. Džumhur je pokazao na otvorenju meča da ovo neće biti nimalo lagan zadatak za favorizovanog Čeha. Damir je odlično servirao i poravnao rezultat.

0-1 Berdych dobro započinje meč i uzima prvi gejm na svoj servis. Damir je imao 30:15, ali nije do kraja uspio ukrotiti Berdychove udarce te Čeh dolazi do prednosti.

11:10 Počeo je meč u Monte Carlu. Prvi servira Berdych.

___________________________________________________________________

10:45 Damira niko ne smije u ovom trenutku podcijeniti, ali nadamo se da kako će ostvariti novu pobjedu protiv Top 10 igrača. Podsjetimo, prošao je Nadala dok je ostalih pet susreta izgubio. Jednom uvjerljivo protiv Berdycha, dok je prije par sedmica ulovio samo tri gema protiv Raonića i očito ima problema protiv vrhunskih udarača. 

10:30 Berdych je prošle sezone u Monte Carlu otišao do finala. Dobio je neugodnog Bautistu Aguta, pa onda i Raonića, ali je zapeo protiv Novaka. No, za razliku od ovogodišnjih mečeva, Čeh je uzeo set i bio je to gust meč. 

- Konkurencija u Monte Carlu je ponovno jaka. Moram dobro krenuti u turnir, udarati lopticu jako dobro, ići meč po meč. Nadam se kako mogu opet otići jako daleko - kazao je Čeh.

berdych-dzumhur

Detalj sa jednog od prethodnih mečeva Džumhura i Berdycha

10:15 Ovo je prvi put da se ova dva tenisera sastaju na šljaci, što Džumhur smatra svojom prednošću.

- Iako sam dva puta izgubio od njega, prvi put igramo na šljaci i nadam se pobjedi, jer se zaista osjećam stvarno dobro i pun sam samopouzdanja. Nadam se da će protiv Thomasa za mene biti treća sreća - kazao je Džumhur nakon pobjede nad Holanđaninom Robinom Haaseom u prvom kolu.

berdih-dzumhur2

Statistika dva današnja rivala

10:00 Najbolji bh. teniser Damir Džumhur u drugom kolu Mastersa u Monte Carlu za sat vremena sastaje se sa Čehom Tomašom Berdychom. Ovo će biti treći duel Džumhura i Berdycha, a u dva dosadašnja slavio je češki teniser. Sedmi igrač svijeta i danas je apsolutni favorit, ali se Džumhur nada da iz trećeg pokušaja može napraviti iznenađenje.