GLOBUS

DEN HAAG Holandski sud ukinuo zabranu knjige o Srebrenici

Okončano suđenje knjizi 'De Doofpotgeneraal'

A. Hu.

12.4.2016

Holandski sud u Den Haagu danas popodne je nakon žalbenog postupka ukinuo u decembru prošle godine donesenu sudsku zabranu knjige 'De doofpotgeneraal' ('Prikriveni general'), holandskog autora Edwina Giltaya koja govori o Srebrenici. Velika afera koja je uzburkala holandsku javnost posljednjih mjeseci napokon je dobila epilog kakav je javnost u zemlji duge slobodarske tradicije javne riječi i očekivala.

- Jednu knjigu cenzurirati i zabraniti, a koja je tako dobro dokumentirana je neshvatljivo. Drago mi je da je sud uvidio da je knjiga bazirana na činjenicama, rekao je nakon sudske presude vrlo zadovoljni Edwin Giltay, autor knjige. Njegov advokat Jurian van Groenendaal bio je još oštriji.

- Zabraniti jednu cijelu knjigu zapravo nikada nije bilo zamislivo. Još uvijek je zagonetka zašto je knjiga uopće u prvoj instanci dobila zabranu. Očigledno je 'De Doofpotgeneraal' smatrana jako zapaljivom i eksplozivnom knjigom, rekao je advokat Groenendaal.

Podsjećamo, knjiga 'De doofpotgeneraal' govori o iznenada nestaloj foto rolni Holandskog bataljona iz laboratorija u Den Haagu, a koja je bila dokaz o zločinima nad srebreničkim Bošnjacima u Potočarima jula 1995 godine kao i internoj borbi u vojnoj obavještajnoj službi Ministarstvu odbrane Holandije treba li takvo što ili ne biti ponuđeno javnosti.

Giltay i dalje smatra da pomno čuvana fascikla o Srebrenici mora biti otvorena i dostupna holandskoj i široj javnosti, a do danas zabranjena knjiga će se napokon ponovo moći prodavati u holandskim knjižarama.