NOGOMET

Leicester pod istragom zbog kršenja financijskog fair playa

Najveći hit ove sezone mogao bi biti kažnjen

A.U.

12.4.2016

Bajka koju proživljava Leicester u mnogim aspektima sve je više stvarna, na terenu to su igrači Claudija Ranierija, a iza kulisa njihovi tajkunski vlasnici.

Leicesteru nedostaju tri pobjede za historijski naslov, no romantiku kvari istraga Football Leaguea o poslovanju kluba u vlasništvu tajlandskog tajkuna Vichaija Srivaddhanaprabhe, piše Index.hr.

Vlasnik duty free kompanije King Power od 2010. godine, kada je kupio Leicester, u klub je uložio 100 miliona funti, no sumnja se da je posušio dug preprodajom imena kluba. Rasprodaja imena i tradicije ključni je argument glasača protiv nogometnog kapitalizma, a Leicesteru se to događa i doslovce.

Projekt je danas pri završetku, pet kola je do kraja, no organizacija koja vodi niže razrede engleskog nogometa tvrdi da posao moguće nije bio čist.

Football League, donosi Guardian, istražuje odgovaraju li ugovori sklopljeni u sezoni 2013./2014. odredbama fair playja. Klubovi Championshipa ne smiju imati gubitak veći od miliona funti.

U centru istrage je firma Trestellar koja je za Leicester prodala pravo na ime kluba gazdinoj firmi King Power. 2014. godine u januaru Leicester je najprije prodao firmi Trestellar marketinška prava za Veliku Britaniju i jugoistočnu Aziju, za 11 miliona funti. Klub je zahvaljujući novom sponzorstvu i prihodima popeglao dug od 34 miliona, a Trestellar je ime opet prodao vlasniku kluba koji na svoj King Power stadion slijeće i helikopterom.

Izvori i mediji upozoravaju da je riječ fiktivnom sponzorstvu, odnosno friziranju prihoda u financijskom izvještaju. Umanjeni dug značio je za Leicester izbjegavanje teških sankcija zbog kršenja fair playja, no nije predviđeno da vlasnik u sistem uvede kapital preko treće strane.

Reagirali su klubovi Championshipa, koji je Leicester napustio na kraju sezone 2014/15.

Mnogi od njih igračima su zbog financijskog fair playja morali rezati plaće.

Leicester je u isto vrijeme posušio dug, održavao standard svojih igrača i usred sezone pola miliona funti platio je Mahreza.

Firma Trestellar u vlasništvu je obitelji, kćerke i sina bivšeg predsjednika Premierlige Sira Davea Richardsa koji ima odlične veze s tajlandskim poslovnjacima i protjeranim premijerom Shinawatrom, vlasnikom Manchester Cityja do 2007.

Nemaju web site niti telefonski broj. Reporteru Guardiana odgovorili su da im telefonski broj nije potreban.

Kakve sankcije prijete Leicesteru ustanovi li se da su kršili pravila?

U Premiershipu nikakve, jer liga ne podržava FFP, dok UEFA zbog prema dosadašnjoj praksi kažnjava rezanjem kadra, plaća i aktivnosti na tržištu igrača. PSG nije izbačen iz Lige prvaka, niti su mu oduzeti bodovi kada je otkriveno da su katarski vlasnici kluba, firma Qatar Sports Invenstments, potpisali ugovor sami sa sobom.