VIJESTI

MAGLAJ Sve manji broj učenika u srednjim školama

Masovni upisi u medicinske škole u susjednim gradovima

N. BRADARIĆ

12.4.2016

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Maglaj prihvaćen je plan upisa u prve razrede Gimnazije i Mješovite srednje škole (MSŠ) u narednoj školskoj godini. U ove dvije obrazovne institucije očekuju upis manje od 250 učenika. Problem pada nataliteta itekako je prisutan i na ovom području, a prije 10 godina u prve razrede srednjih škola upisano je 440 učenika.

Stručne škole

Problem nije samo u sve manjem broju djece nego i u činjenici da sve više njih upisuje škole u Tešnju, Zenici i Žepču, posebno medicinsku, te neusklađenost struka s potrebama lokalne privrede. Ove godine 257 učenika završava školovanje u tri maglajske osnovne škole.

- Planiramo upis tri odjeljenja tehničkih škola sa po 24 učenika i četiri kombinirana odjeljenja stručnih škola za zanimanja elektromehaničar-elektroenergetičar, zavarivač-bravar, krojač-frizer, ukupno 162 učenika - rekao je Ermin Tanković, direktor MSŠ-a Maglaj.

 U Gimnaziji trenutno postoji 12 odjeljenja, s minimalnim brojem učenika. Plan upisa su tri odjeljenja. 

- Mi svake godine upisujemo po 16 učenika u odjeljenju, što je minimalan broj. Učenici se masovno upisuju u medicinske škole u susjednim gradovima, pa je prošle godine bilo 50 učenika manje u srednjim školama u odnosu na ukupan broj svršenih osnovaca. Tradicija Gimnazije se mora očuvati, ali smo isto tako svjesni da može doći vrijeme kada ćemo se morati pripojiti Mješovitoj srednjoj školi - dodala je Amela Hidić, direktorica Gimnazije.

Vijećnik SDP-a Mirza Bradarić pitao je mogu li se u Maglaju iškolovati poljoprivredni ili medicinski tehničari te zidari. 

Potrebni krojači

Vijećnici su od menadžmenta MSŠ-a zatražili da se razmotri mogućnost upisa dva odjeljenja učenika za zanimanje krojač umjesto predviđenog jednog, i to zbog potreba tri tekstilne firme na području općine.

Hrnjić nudi radna mjesta

Muhamed Hrnjić, vijećnik SBB-a i vlasnik tekstilne firme „HM promet“, posebno je istakao potrebe tekstilne privrede za školovanim kadrom. 

- U prošloj godini primio sam 156 radnika, a samo njih 14 su bili tekstilci. Zamolio bih direktora Tankovića da se ove godine upišu dva razreda tekstilne škole, a kada završe školovanje, čeka ih posao - dodao je Hrnjić.