BIH

NASILJE NAD ŽENAMA Učenici iz Brčkog traže od vlasti izgradnju sigurne kuće

Pokrenut projekat "Sigurna žena"

A. UZUNOVIĆ

12.4.2016

Učenici III-6 razreda Poljoprivredne i Medicinske škole u Brčkom pokrenuli su projekat "Sigurna žena" u sklopu kojeg žele izvršiti pritisak na vlasti kako bi bila izgrađena sigurna kuća u Brčko distriktu.

- Često se kroz razne kampanje govori o nasilju, ali bitno je napomenuti da je nasilje nad ženama najzastupljenije, visoko iznad svih drugih oblika. Bilo to fizičko, psihičko, seksualno ili ekonomsko, ono narušava i nerijetko dovodi do potpunog raspada jedne ličnosti, zene, ljudskog bića – poručuju učesnici projekta.

nasilje-nad-zenama

Napominju da smo svakog dana svjedoci medijskih napisa "Zaklana žena u…”,”Ubio suprugu zbog ljubomore..”,”Djevojka pretučena na ulici…”,”Silovana žena progovara…”,”Ako se zaposlim ubit će me…”.

- Većina nas kratkim komentarom osudi ovakva nedjela, ali da li u sebi imamo ono humano, stvarnu spremnost da se borimo protiv ovako zvjerskog iživljavanja,rak rane naseg drustva? Znate li da je svaka četvrta žena u BiH žrtva nasilja, da je većina žena prije nego što su ubijene prijavljivale nasilje? Mislite li da društvo i vlast čine dovoljno da sačuvaju Vas, Vaše sestre, majke, kćerke i supruge? – pitaju učesnici.

nasilje-nad-zenama-1

Ističu da se smještaj žrtve u sigurnu kuću uzima u obzir kao potencijalni dokaz nasilja o označava moguću potrebu za strozijom sankcijom.

- Sigurna kuća za smještaj i podršku žrtvama nasilja u porodici sigurno je jedan od prvih, pravih koraka ka kasnijoj potpunoj zaštiti žene žrtve nasilja. Trenutno u BiH postoji devet sigurnih kuća sa 173 raspoloživih mjesta, ali nijedna u Brčkom – navode učesnici projekta.

nasilje-nad-zenama-4

Pitaju se da li je je bolje izdvojiti sredstva za trajno rješenje koje će se u velikoj mjeri suprostaviti nasilju u Brčkom ili je pametnije plaćati smještaj u drugim gradovima BiH?

U sklopu projekta učesnici su jučer odradili photoshoting, kako bi slikovito prikazali kako nasilje nad ženama izgleda. 

nasilje-nad-zenama