VIJESTI

NEOBIČNO ZANIMANJE Kolporter vlastitih novina pisanih ručno

Salem Sivac iz Vogošće ostvaruje dodatne prihode

Autor:E. MURAČEVIĆ

11.4.2016

Prošle godine prvi put smo skrenuli pažnju na jednog starijeg čovjeka koji u najprometnijim sarajevskim ulicama, kao kolporter, prodaje svoje novine pisane običnom rukom i umnožene na foto kopir aparatu.

salem-sivac-3

Sivac: ne mogu se požaliti (Foto: E. Muračević)

U prvi mah pomislili smo da je to hir nekog čovjeka koji ima neke "mušice" u glavi  te se na ovakav način liječi. No, vrijeme je pokazalo da se ne radi ni o hiru već o ozbiljnoj aktivnosti kojom Salem Sivac iz Vogošće, pored ličnog zadovoljstva, ostvaruje i dodatne prihod uz pomoć kojih preživljava.

salem-sivac-2

Sivac: Moje novine nemaju cijenu (Foto: E. Muračević)

Ova visperna starina rođena 1936. godine, svojm dosjetkama, šalama komentarma uveseljava prolaznike koji kupuju ovaj njegov neobični poizvod.

- Situacija na tržištu nije pogodna za pisane medije. No, ja se ne mogu požaliti. Nemam neke velike tehnčke mogućnosti za štampu. Ipak, tiraž mojih novina lagano raste. Mada mi nije prevashodni cilj ostvarivanje zarade prezadovoljan sam ostvarenim profitom. Moje novine nemaju cijenu. Svaki kupac daje onoliko koliko misli da one vrijede. Uvijek za jedan prmjerak dobijem više nego li da sam sam istakao njegovu vrijednost. Stalo mi je da teme koje obrađujem stignu do što većeg broja čitalaca. Otuda, nerijetko, onima koji nemaju novca poklonim po neki primjerak - kazao je Sivac.