VIJESTI

AVAZ SAZNAJE: Pokreće se imenovanje Dautbašića i Jusića

Postignuta saglasnost u Vijeću ministara BiH

M. Aš.

7.4.2016

Vijeće ministara BiH pokrenulo je proceduru za imenovanje kadrova SBB-a Bakira Dautbašića i Sejada Jusića na pozicije ministra prometa i komunikaciju BiH, odnosno zamjenika ministra odbrane BiH, nezvanično saznaje naš list. Dautbašićevo imenovanje bilo faktički zaustavljeno nakon što je uhapšen i optužen u procesu u kojem se sudi i predsjedniku SBB-a Fahrudinu Radončiću.

Ranije je dogovoreno da ove pozicije pripadnu SBB-u, ali predsjedavajući Vijeće ministara BiH Denis Zvizdić zbog novonastale situacije nije slao prijedlog za imenovanje na sjednicu Parlamenta BiH ni nakon što je Dautbašić pušten iz pritvora. U javnosti se govorilo da se čeka odluka SBB-a. 

sead-jusic

 Jusić: Ide na poziciju zamjenika ministra odbrane 

- Procedura je pokrenuta, ali kada će se ona okončati i na kojoj sjednici će biti imenovanje, da li na ovoj posljednjoj aprilskoj ili na prvoj majskoj, to se još ne zna. Bitno je da je postignuta saglasnost za imenovanje. Sada treba sačekati proceduru Komisije za izbor i imenovanje Parlamenta BiH – kaže naš sagovornik iz Vijeća ministara BiH. 

Kada je u pitanju Dautbašić, prema informacijama našeg lista, on je spreman, nakon što bude imenovan, ako premijer ne bude zadovoljan njegovim radom te se ne ostvare očekivana koordinacija i rezultati, da se povuče nakon šest mjeseci rada. 

Kako nam je rečeno, on na ovaj način želi pokazati principijelnost te potvrditi da ga po svaku cijenu ne zanima pozicija, nego da želi raditi u atmosferi u kojoj će imati podršku ostalih partnera u vlasti.