VIJESTI

Bosanac koji je glumio lažnog Norvežanina poznat i po seks-skandalu u manastiru

Šokantne tajne

Autor:(Am.K.)

6.4.2016

Kristijan Stenberg, lažni Norvežanin čije je pravo ime Jasmin Buhić, nakon prelaska iz islama u pravoslavlje dvije godine je bio iguman manastira Papraće u RS, sve do 1997. godine i izbijanja seks-skandala zbog kojeg je reagovala i policija, piše Blic.

Kršteno ime

Dolazak 19-godišnjeg Jasmina Buhića, sada već sa krštenim imenom Božidar i monaškim imenom Arsenije, u manastir Papraće sredinom januara 1995. godine nije prošlo nezapaženo.

Ne samo da je neobično što tek punoljetni mladić postaje iguman, već je upadljiva bila podrška koju je dobio od vladike Vasilija Kačavende, koji će nekih dvadesetak godina kasnije biti optuživan za razvrat i penzionisan.

- Vladika Vasilije mu daje manastir na upravljanje. On je tek punoljetan, a iguman!

Morate razumjeti da su to ipak bile ratne godine i Vasilije u uskom krugu ljudi koji su upitali o pokrštavanju (Jasmina Buhića) navodi da je dečku pronašao pretke, „jaku srpsku lozu”.

Daje mu sve počasti. Ni danas ne znamo da li je Buhić poslije svega raščinjen, jer je imao čin jeromonaha, što znači da je mogao i da služi – kazao je novinarima sagovornik iz Crkve.

Buhićev uspon u crkvenim krugovima kreće početkom zlih devedesetih.

Njega su, jer je musliman, u ratnim godinama Srbi sklonili iz Mrkonjić Grada, isprva u manastir Krku. Pokršten je i dobija ime Božidar.

Iako su sve crkvene knjige zvanično zatvorene za bilo kakvo objavljivanje navoda, „Blic” u Eparhiji zvorničko-tuzlanskoj saznaje da je, prema zapisima iz crkvene evidencije, Jasmin-Božidar monaški postrig primio (zamonašuje se) 1994. godine. Tada je bio na trećoj godini Bogoslovije u Sremskim Karlovcima, koju pohađa vanredno. Na monašenju dobija ime Arsenije.

Jedan od gostiju u manastiru Papraća, mada ne tako često, bio je i episkop vranjski Pahomije Gačić.

Vladika Kačavenda mu daje manastir Papraću već sredinom januara 1995. godine. Odmah dobija čin jeromonaha. Slučajno ili ne, baš te 1995. godine Papraća od inače mirnog kraja postaje poznata po dešavanjima zbog kojih se mJeštani Šekovića i okoline i danas krste.

jasmin

Jasmin nakon što je pokršten dobija ime Božidar

Tada su posijane prve klice onoga što će početkom 21. vijeka izrasti u seriju seks-skandala za koje će biti optuživani vladike Pahomije Gačić i Vasilije Kačavenda.

- Niko više nije dolazio u manastir da se Bogu moli. Tamo se odlazilo da se rade one stvari. Svi smo odreda, i staro i mlado, znali da je samo... Znate... Bludničenje. Odlazili su u manastir i momci i djevojke, naša omladina. Tamo je to bilo svaki dan, u bilo koje doba da se ode. Tek se rat bio završio, to je bilo kao da je nastupilo neko ludilo... Toliko smo se borili da omladina više ne ide tamo, ali nije vrijedilo - ispričao je jedan mještanin novinarima.

Glavni organizator života u manastiru bio je njegov iguman, otac Arsenije, danas poznatiji kao lažni Norvežanin.

Soba u konacima

Njegov najčešći gost baš u ta vremena u manastiru bio je jedan od najmoćnijih vladika - Vasilije Kačavenda.

Imao je svoju sobu u konacima, koju mještani opisuju kao apartman. Vladika bi dolazio najčešće predveče, da „prespava u manastiru”.

Prema svjedočenju mještana, Kačavenda je toliko često pohodio Papraću te dve „Arsenijeve godine”, a poslije seks-skandala nije dolazio opet dvije godine.

Dolazili su i drugi monasi, a među njima, ne tako čest gost, i sadašnji vladika Pahomije.

Seks-skandal je potresao cijeli kraj. I od tog trenutka o dešavanjima u manastiru više se nije šaputalo, već govorilo kao o sablazni.

Vladika Kačavenda, međutim, nije mnogo mario za to - sve dok nije saznao da je lažni Norvežanin, tada još u ulozi monaha Arsenija, vodio dnevnik o svemu što se u manastiru događalo...