BIH

TROMP-VRKIĆ: Trebat će mnogo vremena da se isprave ove nebuloze

Ekspert i istražitelj Tribunala za "Dnevni avaz"

Autor:A. HADŽIĆ

3.4.2016

Ž7 = Tromp-Vrkić: Kriminalnost projekta    #Tromp Vrkic nena#

Iako je mnogo puta do sada javno govorila o slabostima optužnice protiv Vojislava Šešelja, za Nenu Tromp-Vrkić, koja je više od 12 godina provela na radu u Haškom tribunalu, oslobađajuća presuda Šešelju je odgovornost ne samo Tužilaštva nego i predsjedavajućeg Sudskog vijeća, sudije Žan-Kloda Antonetija (Jean-Claude Antonetti).

Zločinački poduhvat

- Šešelj je optužen za zločine u Hrvatskoj i BiH od 1991. do 1995. godine, kada nije imao nikakvu političku funkciju u Beogradu, što znači da za sve za šta se tereti i dokazuje nije na bazi de jure odgovornosti, nego de facto odnosa s vladajućim strukturama u Beogradu, Kninu i na Palama. Na drugoj strani on je pomoćnik premijera Srbije za vrijeme rata na Kosovu 1998. i 1999. godine, a za taj dio uopće nije optužen. Zbog toga su optužnica i dokazivanje krivice trebali ići po de facto linijama. U tom slučaju, optužnica spojena s ostalim članovima udruženog zločinačkog poduhvata, recimo Mladićem, Stanišićem, Simatovićem, bila bi uspješnija - ističe Tromp-Vrkić.

Navodi da je Šešelj optužen za propagandu, ali da veza između njegovih riječi i stvarnih zločina ostaje upitna ako se ne dokaže njegova de facto veza s onima koji su bili u poziciji da te zločine naređuju, izvode ili spriječe na de jure nivou.

- Ali, bez obzira na slabosti optužnice i na oslobađajuću presudu, apsolutno sam šokirana sadržajem presude. Sudija Antoneti pokazao se kao jako nesposoban i površan ili kao genijalno zlonamjeran sudija. Njegove riječi poslužit će apologetskim interpretacijama o ulozi Srbije u ratovima i mnogi negatori zločina pozivat će se na nju. Trebat će mnogo vremena i napora da se isprave sve te intelektualne i povijesne nebuloze - kaže naša sagovornica.

Pogrešno tumačenje

Za Nenu Tromp-Vrkić, koja je radila na slučaju Slobodana Miloševića, i to upravo na ideologiji „velike Srbije", a gdje je Šešelj bio svjedok, riječi sudije Antonetija jučer su zvučale kao hladan tuš.

- Sudija Antoneti ovom presudom dekriminalizira velikosrpsku ideologiju po sasvim pogrešnom tumačenju činjenica. On ili sasvim ne razumije ili namjerno umanjuje značaj „velike Srbije" kao ideologije koja je bila fundament za kriminalnost srpskog državnog projekta devedesetih godina. Antoneti je površno i neprofesionalno ustvrdio da ni sudijama u slučaju „Milošević" nije bilo jasno šta Tužilaštvo ustvari tvrdi - upozorava Tromp-Vrkić.