VIJESTI

U školama u RS-u danas počinje upis prvačića

Prethodno evidentirana djeca

Fena

1.4.2016

U Republici Srpskoj (RS) danas počinje upis prethodno evidentirane djece u prvi razred osnovne škole za školsku 2016/2017. godinu.

Iz resornog ministarstva napominju da se radi o mališanima koji su rođeni 2010., kao i 2009. godine koja iz određenog razloga nisu bila upisana u prvi razred.

Po Zakonu o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, u prvi razred kreću djeca koja do 1. septembra tekuće godine navršavaju šest godina i koja su psihofizički sposobna za praćenje i savladavanje vaspitno-obrazovnog programa u školi.

U školske klupe mogu i budući đaci koji do kraja tekuće godine navršavaju šest godina, a za koju komisija utvrdi fizičku i psihičku zrelost, kao i djeca koja imaju više od šest godina, a koja zbog bolesti ili iz drugih razloga nisu upisana u školu.

Pri upisu se prilaže ljekarsko uvjerenje, izdato od strane nadležne zdravstvene ustanove, kojim se procjenjuje zdravstvena sposobnost djeteta za polazak u školu.

U protekle dvije školske godine u RS-u je zabilježeno povećanje broja upisanih učenika u prve razrede, te u Ministarstvu prosvjete i kulture RS-a očekuju da će se taj broj održati i u narednoj školskoj godini.

U prve razrede školske 2014/2015. godine upisano je 10.505, a 2015/2016. godine 10.517 učenika.

Najviše upisane djece u prošloj školskoj godini je bilo u Banjoj Luci - 1.915 učenika, zatim u Bijeljini 953 učenika, Prijedoru 590 i u Doboju 543.

Najmanje učenika upisano je u Krupi na Uni (svega pet) i Trnovu, samo sedam prvačića.