VIJESTI

DOBOJ ISTOK Učenici promovirali proizvode dvadesetak kompanija iz naše zemlje

Sajam učenika OŠ Klokotnica "Kupujmo domaće"

H. ČALIĆ

1.4.2016

Kada neće ili ne mogu političari, mogu učenici osnovne škole i to iz jedne male općine - Doboj Istoka. Oni su, zajedno sa svojim profesorima, a riječ je o OŠ "Klokotnica" došli na ideju da na svoj način promoviraju i predstave kvalitetne domaće proizvode, koji se komotno mogu naći na policama EU, a mnogi se uvoze. Uvozi se voda kojom je BiH najbogatija u Evropi, meso koje domaći faremeri znaju i hoće proizvesti.

ucenici-na-standu-doo-sirko-i-eko-jukan-hrana-iz-gracanice

Na štandu doo "Sirko" i doo "Eko-Jukan hrana" iz Gračanice

Kako je na Sajmu "Kupujmo domaće" istakla Senada Džanić, direktorica OŠ "Klokotnica", škole koja broji više od 600 učenika, došlo se na ideju da se na jednom mjestu okupe privrednici, građani, nastavnici, učenici, ministri, pa da svi zajedno vide šta mi to u našoj domovini možemo proizvesti i ponuditi i domaćem i tržištu EU.

- Mi više nećemo čekati neke ljude da se probude, da se izmole, niti ćemo ih kritikovati. Mi ćemo na ovaj način prezentirajući naše domaće proizvode pobijediti i pokazati naš patriotizam. Ovo što smo organizirali u prepunoj dvorani naše škole, ne radimo u okviru redovnog radnog vremena, već nedjeljom, subotom,poslije podne - kazala je direktorica škole Džanić.

dzanic-i-bratic

Direktorica Džanić i načelnik Bratić: Puna podrška

Potom se se učenici našli za brojnim štandovima naših kompaija i bez imalo treme, snažli se kao pravi poduzetnici i nudili naše proizvode. Zadovoljan je bio i načelnik Doboj Istoka Kemal Bratić (SDA), kao i ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi TK Zlatan Muratović (SBB), te je naglasio da je dobra stvar što se prije svega kod mladih ljudi razvija patriotizam za domaćim proizvodima.