VIJESTI

GORAŽDE Potpisan protokol o saradnji na pružanju pomoći žrtvama i svjedocima nasilja

Uspostavljena institucionalna mreža

Al. B.

31.3.2016

U Goraždu je potpisan protokol o saradnji nadležnih ministarstava, općina Goražde, Foča i Pale u FBiH, pravosudnih i institucija zdravstvene i socijalne zaštite i nevladinih organizacija u pružanju podrške žrtvama i svjedocima ratnih zločina, seksualnog nasilja i drugih krivičnih djela, čime je zvanično uspostavljena institucionalna mreža za pružanje ove podrške na području BPK Goražde.

Potreba uspostavljanja institucionalnih mreža za podršku preživjelim žrtvama, odnosno svjedocima ratnih zločina prepoznata je kroz provođenje dugogodišnjih programa psihosocijalne podrške ovoj populaciji u BiH i jedna je od strateških mjera definiranih državnom strategijom za rad na predmetima ratnih zločina.

protokol-1

Rezultati aktivnosti se ogledaju u današnjem potpisivanju protokola

Osnovni cilj projekta je da se pitanje podrške riješi sistemski i da svaka preživjela žrtva, odnosno svjedok znaju gdje, kada, kome i na koji način se mogu obratiti za pomoć.

Aktivnosti na uspostavi institucionalne mreže u BPK Goražde započete su u aprilu 2015. godine.

-  Rezultati se ogledaju u današnjem potpisivanju protokola o međusobnoj saradnji svih aktera na području ovog kantona, a s ciljem da raspoloživi resursi svih institucija i nevladinih organizacija budu dostupni žrtvama, odnosno preživjelima ratnog zločina, seksualnog nasilja i drugih krivičnih djela. Ja hoću da vjerujem da će ovaj protokol aktere bolje povezati, da će bolje razumjeti jedni druge, svoje nadležnosti i da će krajnji korisnik imati efekta od cjelokupnog procesa - kazala je Sabiha Husić, direktorica i psihoterapeutkinja nevladine organizacije "Medica" Zenica, koja je istakla da je kao naredna faza u realizaciji ovog projekta planirana edukacija profesionalnih lica koja će biti angažirana u ovom procesu.

Podršku u uspostavi institucionalne saradnje pružili su i predstavnici Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice.

- Sam čin današnjeg potpisivanja predstavlja izraz spremnosti i volje svih državnih institucija odnosno supotpisnika iz kantona i nevladinog sketora da se zajednički, sistemski pruži adekvatna podrška i pomoć preživjelim svjedocima i žrtvama - istakao je Muhamed Hadžić stručni savjetnik u ministarstvu.

Institucionalne mreže podrške bit će uspostavljene na prostoru cijele BiH, a glavni nosioci aktivnosti na ovom projektu su nevladine organizacije "Medica" Zenica, "Viva žene" Tuzla, Fondacija "Udružene žene" Banja Luka i ACED Banja Luka.

Uspostava institucionalne saradnje omogućena je u okviru projekta koji nosi naziv "Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/ žrtve kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima u BiH", koji finansira Evropska unija.