VIJESTI

DŽIHADISTI SA PROSTORA BIVŠE JUGOSLAVIJE: Koliko se boraca sa Balkana vratilo iz Sirije i Iraka

Veliki broj građana iz BiH otišlo na ratište

(Al. Ti.)

30.3.2016

Sa Balkana je u Siriju i Irak tokom 2012. i 2013. godine otišlo 877 boraca. Od tog broja, najviše njih je sa Kosova - 300, iz BiH - 200, Makedonije - 207 osoba, iz Albanije 107, iz Srbije – 50, dok je iz Crne Gore u redove Islamske države otišlo 13 boraca, saopšteno je na konferenciji “Balkanski džihadisti: radikalizacija i regrutovanje boraca za Siriju i Irak", koja se održava u Sarajevu, u organizaciji Balkanske istraživačke regionalne mreže (BIRN).

Sa ratišta iz Sirije i Iraka vratile su se 299 osobe, koje su se borile na strani ISIL-a.

- U Kosovo se vratilo njih 130, u Makedoniju 70, u BiH 50, u Albaniju 42, te 7 u Srbiju. Oni se ne nalaze u zatvoru, ali su pod konstantnim nadzorom policije - navodi se u izvještaju BIRN-a.

Novinarka BIRN-a Anita Rice kazala je da se posljednjih godina broj boraca sa Balkana koji odlaze u Siriju i Irak smanjio, jer su države donijele zakone kojima se odlazak kažnjava.

Urednik Ervin Ćamfola je rekao da još ne postoji zadovoljavajući nivo saradnje između policija ovih država, te da su za regrutaciju boraca sa Kosova najviše odgovorne ilegalne džamije.

Stručnjak za sajber terorizam dr. Fabijan Žila sa Kanadskog instituta tehnologije u Tirani kaže da se mladi Albanci najčešće radikalizuju putem društvenih mreža poput Facebooka.