VIJESTI

MEKTIĆ-RAMIS: Odlučni u borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala

Konferencija za novinare u Sarajevu

Srna

30.3.2016

BiH i Francuska spremne su na konkretnu saradnju i zajedničku borbu protiv terorizma, organizovanog kriminala i korupcije, kao i krijumčarenja oružja i pranja novca koji se koriste u terorističkim akcijama širom Evrope, potvrdili su ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić i ambasador Michel Ramis, koja je u MIP-u Francuske zadužena za borbu protiv organizovanog kriminala. 

Mektić je na konferenciji za novinare u Sarajevu, nakon razgovora sa Ramisovom, rekao da je posebna pažnja na ovom sastanku bila posvećena borbi protiv korupcije, posebno pranja novca, kao i sprečavanju trgovine ljudima, s obzirom da su poznati švercerski kanali koji iz BiH vode ka Francuskoj.
 
On je podsjetio da su BiH i Francuska imale nekliko efikasnih akcija na suzbijanju trgovine ljudima, od kojih je izdvojio prošlogodišnju zajedničku akciju pod kodnim nazivom "CD", u kojoj je razotkrivena i razbijena krijumčarska grupa "Hamidović i ostali". 
 
Mektić je rekao da informisao Ramisovu o uspostavljanju regionalne inicijative za zajedničku borbu protiv terorizma i prekograničnih prijetnji na području zapadnog Balkana. 
 
"Poseban akcenat stavio sam na probleme koje nam stvaraju radikalni pojedinci koji se u BiH vraćaju sa ratišta u Siriji i Iraku i koji pokušavaju da nastave svoje ekstremno djelovanje i u BiH", istakao je Mektić.

srn2016-3-30-1211670-0

Mektić i Ramis na sastanku u Sarajevu (Foto: Srna)
 
Prema njegovim riječima, BiH je odlučna da pojača proces deradikalizacije i da još energičnije nastavi sa prevencijom i sprečevanjem terorističkih aktivnosti na svojoj teritoriji.
 
Mektić je za 17. i 18. april najavio veliki regionalni skup najviših policijskih zvaničnika iz regiona koji će u okviru Brdo procesa biti održan u Sloveniji, gdje bi trebalo da bude usaglašena i potpisana politička izjava na visokom nivou u vezi sa regionalnom saradnjom u borbi protiv terorizma i prekograničnih prijetnji. 
 
Ramisova je, zahvaljujući se Mektiću na organizaciji ovog sastanka, potvrdila spremnost francuskih obavještajno-bezbjednosnih i policijskih struktura da rade sa nadležnim agencijama u BiH na planu borbe protiv terorizma i prekograničnih prijetnji. 
 
"BiH je partner sa kojim želimo da radimo i podržavamo njene napore u borbi protiv terorizma, kao i regionalnu antiterorističku inicijativu. Potrebno je da udružimo kapacitete i da koordinišemo zajedničku akciju protiv svih oblika terorističkog djelovanja", poručila je Ramisova. 
 
Ona je potvrdila da su povratnici sa ratišta, pripadnici takozvane "Islamske države", veliki problem za Francusku, kao i pranje novca, šverc oružjem i trgovina ljudima. 
 
Ramisova, koja se nalazi u prvoj posjeti BiH, rekla je da će danas u Sarajevu razgovarati i sa drugim predstavnicima vlasti, nakon čega će biti u stanju da ponudi i konkretne modalitete saradnje Francuske i BiH na planu borbe protiv terorizma.