BIH

ZAVIDOVIĆI Mirza Mujarić zarađuje praveći slike na drvetu i makete

Dok čeka na zaposlenje, inžinjer šumarstva hobi pretvorio u biznis

A. MEMIŠEVIĆ

30.3.2016

Mirza Mujarić iz naselja Ribnica kod Zavidovića inžinjer je šumarstva, ali budući da je nezaposlen, slika i pravi natpise u drvetu. Ovaj 29-godišnjak odnedavno pravi i makete, na što je posebno ponosan. 

Crna farba 

Počeo je ispisivanjem arapskih harfova, a nastavio s ljubavnim porukama, ali i reklamama, portretima, grbovima sportskih klubova...

- Oduvijek me privlačila umjetnost jer kroz nju mogu izraziti kreativnost. U nedostatku posla morao sam poduzeti nešto što će se isplatiti, ali što, prije svega, volim i u čemu uživam - kazao nam je Mujarić. 

Zahvaljujući društvenim mrežama, pronalazi kupce za svoje radove. Najviše narudžbi ima iz Sarajeva, a napominje da je zarada solidna. 

mirza-rad

Neki od Mirzinih radova

- Najčešće radim na drvetu breze, jer je estetski najljepše za obradu. Koristim crnu farbu za drvo s različitim lakovima za zaštitu drveta i ljepljivim folijama. Međutim, talent sam po sebi nije dovoljan, neophodno je uporedo i mnogo raditi - pojasnio je Mujarić. 

Nove tehnike 

Svoj hobi svakodnevno usavršava koristeći nove tehnike, materijale, a izrada maketa je njegova nova strast. 

- Ipak, nadam se da ću uskoro početi raditi u struci, ali do tada znanje stečeno na fakultetu i dalje ću koristiti za hobi - dodao je Mujarić.