BIH

Učenici iz BiH učestvovali u projektu "Riječi i zlo" na francuskom jeziku

Učenici osam škola iz nekoliko bh. gradova

Fena

29.3.2016

Učenici osam škola iz nekoliko bh. gradova okupili su se oko Pedagoško - umjetničkog projekta Les mots et les maux/Riječi i zlo, bavili se temom diskriminacije i predrasuda, a iskustva izrazili u vidu slogana na francuskom jeziku. 

Radi se o 200 učenika iz Sarajeva, Banje Luke, Mostara i Trebinja koji uče francuski jezik, a rezultate rada postavili su danas u Gimnaziji Obala u Sarajevu na zid u obliku fotografija koje su snimili pod vodstvom profesionalnog fotografa Milomira Kovačevića Strašnog.     

Ambasadorica Francuske u BiH Claire Bodunyi istaknula je vrijednost poruka tolerancije što su ih pisali učenici kao  pamet i mudrost koju su pritom iskazali i sve to na francuskom jeziku.  

- Govorili ste o slobodi, jednakosti i bratstvu, a nadam se da ćete se svega što ste napisali sjetiti i mnogo godina kasnije. Nemojte to nikad zaboraviti - poručila je ambasadorica sudionicima projekta i naglasila da nastave učiti francuski jezik koji im mnogo može pomoći u životu i karijeri.    

Direktor Gimnazije Obala Benjamin Hedžić istaknuo je važnost riječi koje ljudi upućuju jedni drugima i činjenice da koliko god izgovorena riječ može biti prijatna i pohvalna isto tako može biti i loša.  

Naglasio je da diskriminacija i predrasude počinju upravo na loše odabranim riječima, formulacijama i “ružnim” rečenicama koje uputimo drugima. 

- Stoga, učite strane jezike, što više jezika naučite i što više jezika govorite to bolje. Naučene riječi, bilo na našem ili nekom od stranih jezika, koristite u dobroj, konstruktivnoj i prijateljskoj komunikaciji - poručio je učenicima.

Današnju prezentaciju u zgradi Gimnazije Obala videolinkom pratili su i učenici - sudionici projekta iz Banje Luke, Mostara i Trebinja.

Projekt "Riječi i zlo" trajao je od januara do marta ove godina, podržala ga je Ambasada Francuske u BiH, a upriličen je u okviru Dana frankofonije.