NOGOMET

BAŽDAREVIĆ: Napravit ćemo im mnogo problema

Naš državni tim večeras u Cirihu igra protiv Švicarske

M. TANOVIĆ

29.3.2016

Od specijalnog izvještača „Dnevnog avaza“ iz Ciriha

Lakši dio u Luksemburgu je obavljen, ali večeras nam slijedi vatreno krštenje. U drugoj martovskoj pripremnoj utakmici, nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine na ciriškom stadionu Lecigrund suočit će se sa 12. selekcijom svijeta i učesnikom Evropskog prvenstva Švicarskom (20.30 sati). 

Selekcija s Alpa, koju vodi naš stručnjak i bivši fudbaler Sarajeva Vladimir Petković, jedna je od rijetkih s kojima nikada prije nismo imali priliku igrati, ali i koja u posljednje vrijeme u kontinuitetu postiže dobre rezultate. Nema sumnje, na Lecigrundu čeka nas pravi test. 

Forma igrača

Naša ekipa, kojoj utakmica služi kao epizoda u pripremnom serijalu za kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2018., susret će dočekati u odličnom raspoloženju, no selektora Mehmeda Baždarevića čekaju dileme. Najveća je – da li susret shvatiti kao pripremni i u tom smislu ponovo ukazati priliku nekim od novih fudbalera ili pak pojačati tim u nastojanju da se ostvari dobar rezultat i zadovolje apetiti hiljada naših navijača koji će se večeras smjestiti na tribine Lecigrunda. 

- Već sam rekao zašto služe prijateljske utakmice. Bit će veoma važno da odigramo dobro i dobijemo što više informacija o formi naših igrača u ovom momentu. Igramo protiv izuzetno dobre ekipe, ali nećemo im sada davati previše komplimenata. Neće to biti lagan posao, ali mi smo spremni za dobar nastup, da napravimo protivniku što više problema – rekao je Baždarević. 

Upitan za sastav ekipe, Meša je najavio povratak nekih igrača koji su u susretu protiv Luksemburga sjedili na klupi, poput Edina Džeke, Emira Spahića...

Najbolji sastav 

- Svi koji su ovdje, spremni su da igraju. Dobit će šansu oni koji nisu dobili šansu u petak. Volio bih da što više igrača igra, kako bih na kraju imao kompletniju sliku i informaciju. Izvest ćemo, nadam se, najbolji sastav – rekao je naš selektor. 

Uz to, Meša bi volio da provjera bude začinjena i dobrim rezultatom.

- Svakako, važan je, ali važno je i to što ću vidjeti u 90 minuta. U ovakvim utakmicama ima i drugih stvari koje su važne, a ne samo rezultat – konstatirao je Meša.

Sušić pjevao "Prikaze"

U reprezentaciji je već neko vrijeme običaj da debitanti moraju pred ostalim igračima otpjevati nešto, a ta praksa nastavljena je i u Švicarskoj. Nakon večere u hotelu, Mateo Sušić i Haris Duljević, na oduševljenje ostalih igrača, upriličili su solo nastupe. 

- Neki kažu da sam recitirao, ali pjevao sam pjesmu "Prikaze" od Ede Maajke, to mi je palo na pamet – kaže Sušić. 

Redovno sam pobjeđivao Petkovića 

Baždarević kaže da ga sa švicarskim selektorom Vladimirom Petković veže prijateljstvo, ali...

- Zaboravit ćemo sada na njega. Prijatelji smo, ali želim ovdje ostvariti dobar rezultat. A njemu ćemo poželjeti sreću na Evropskom prvenstvu. Bit ćemo njegovi navijači - rekao je Baždarević, koji je u šali dodao kako je Petkovića, dok je igrao za FK Sarajevo, redovno pobjeđivao na terenu. 

Lulić: Lijepo se vratiti ovdje 

Senad Lulić, koji je karijeru počeo upravo u Švicarskoj, kaže da mu se lijepo vratiti u Cirih i igrati na Lecigrundu. 

- Za mene je ovo lijep moment i radujem se ovoj utakmici. Za nas je pozitivno što možemo igrati s ekipom kao što je Švicarska. Znam da će biti teško, ali, normalno, idemo sa željom da pobijedimo – kaže Lulić.