GLOBUS

ŠIROM MEKSIKA Građani slavili Uskrs spaljivanjem lutke Donalda Trumpa

Njeguju tradiciju i spaljuju lutke političara

A.U.

28.3.2016

Građani Meksika slavili su Uskrs paleći i raznoseći lutke Donalda Trumpa, kandidata za republikansku predsjedničku nominaciju.

Meksikanci tradicionalno slave Uskrs paleći lutke nepopularnih političara, a ove godine izbor je pao na Trumpa koji je poznat po rasističkim komentarima na račun Meksikanaca i muslimana. 

U siromašnom naselju La Merced u Mexico Cityju na stotine građana uzvikivalo je "smrt" i druge uvrede dok su gledali eksploziju lutke.

Mediji javljaju da su slični rituali održani širom Meksika.

Ovaj ritual tradicionalno se održava u "Svetoj sedmici", a lutke predstavljaju Judu Iskariotskog, koji je, prema Bibliji, izdao Isusa.

"Od kako je počeo kampanju govorio je o imigrantima, Meksiku i Meksikancima. Rekao sam sebi da moram napraviti njegovu lutku", rekao je umjetnik Felipe Linares čija je lutka eksplodirala.

Trump je u govoru kojim je najavio kandidaturu rekao da Meksiko u SAD ne šalje svoje najbolje, nego "dilere i silovatelje", dok su samo neki, kako je kazao, "dobri ljudi". Također, predložio je izgradnju zida na granici sa Meksikom kako bi spriječio imigraciju, rekavši kako će primorati tu zemlju da plati izgradnju.

Ranije je meksički predsjednik Enrique Pena Nieto rekao da njegova zemlja neće platiti za zid na granici sa SAD-om koji predlaže Trump.  

Kritičari Trumpa ističu da je, prema istraživanjima, stopa prekršaja i zločina koji su počinili imigranti manja nego kod Amerikanaca, te da bi zid bio neefikasan i preskup za gradnju i održavanje.