LIFESTYLE

Kako savladati nervozu?

Studija američkog Udruženja psihologa

J.K.

28.3.2016

Ukoliko je trema pred poslovni sastanak ili susret sa djevojkom toliko izražena da ne možete da razmišljate, znoje vam se dlanovi i gubite dah, evo savjeta stručnjaka kako je savladati.

Kada vas očekuje važan poslovni sastanak, ispit ili susret sa djevojkom koja vam se sviđa, normalno je da budete nervozni. Ali, ne valja ako je trema toliko izražena da ne možete da razmišljate, znoje vam se dlanovi i gubite dah. Kako biste savladali nervozu u ovim situacijama, slijedite pet koraka koje preporučuju stručnjaci, prenose Novosti. 

Promijenite misli - Pumpajte mozak pozitivnim mislima, prisjećajte se lijepih i smiješnih događaja i ljudi, lijepih stvari koje vas očekuju... Trik je i da izgovorite nekoliko puta "radujem se" i um će automatski iz negativnog preći u pozitivno stanje, dokazala je studija američkog Udruženja psihologa. 

Popijte čašu vode - Dehidriranost utiče na raspoloženje, nivo energije i koncentraciju, što dodatno pojačava nervozu, zato prije važnog događaja obavezno pijte vodu. 

Opustite se uz muziku - Uživajte u notama koje vam prijaju i to će odmah smanjiti nervozu. Ova tehnika je djelotvornija od opuštanja u tišini, tvrde australijski naučnici. 

Ispravite leđa - Zauzmite stav samopouzdanja i poslije dva minuta nivo kortizola, hormona stresa, počeće da opada, kažu istraživači sa Harvarda. 

Stegnite lijevu pesnicu - Lijeva strana mozga kontroliše sumnju u sopstvene sposobnosti. Kada stiskate lijevu ruku, aktivnost preuzima desna hemisfera koja jača samopouzdanje i smiruje živce, pokazuje studija objavljena u Magazinu eksperimentalne psihologije. Istraživači su do zaključka došli testirajući sportiste, ali tvrde da ovaj trik djeluje isto na sve ljude.