VIJESTI

Mladi u Tešnju za šest godina prikupili oko tri miliona PET boca

Nastavlja se akciju prikupljanja PET ambalaže

Autor:M. Č.

27.3.2016

Već šest godina Udruženje "Eko mladi" iz Tešnja, uz podršku Općine, realizira projekt prikupljanja PET ambalaže. U akciju su se, uz osnovne i srednje škole, uključili i građani. Do sada je prikupljeno i u obližnju fabriku za reciklažu odvezeno blizu tri miliona PET boca. Prije šest godina mnogi su prikupljanje PET ambalaže smatrali uzaludnim poslom. Kako zbog velike količine ovog otpada, tako i zbog nedovoljno razvijene ekološke svijesti građana .

Evidentan napredak

- Prvo smo naše roditelje, komšije i prijatelje obavijestili o akciji i zamolili ih da ovu ambalažu odlažu na propisana mjesta. I tako je počelo - kaže nam Zerina Mujaković, učenica OŠ "Rešad Kadić" iz Tešnja, koja je najakativnija u ovom poslu.

zerina-mujakovic

Mujaković: Najaktivnija u prikupljanju PET boca

Akciju su zdušno podržali u komunalnom preduzeću, javnim ustanovama, ali i sami građani. Ismeta Džanića iz Karadaglija smo sreli dok je svojim traktorom do kontejnera uz OŠ "Gazi Ferhad beg" u Jablanici prevozio PET ambalažu prikupljenu u njegovom domaćinstvu.

- Ovo je sve od kuće. Sakupimo. Donesemo ovdje i to škola dalje vozi. I to je naša podrška - kaže Ismet.

Nakon prikupljenih skoro tri miliona plastičnih boca napredak je evidentan.

Pomoć za školu

- Mi sada već imamo djecu koja su za šest godina naučila da PET nije otpad, da se od njega može sakupiti novac za ekskurziju, pomoći školi, da se može imati čista sredina - kaže Suad Huskić, načelnik Općine Tešanj.

Adnan Lihić, član UO UG "Eko mladi" iz Tešnja nam kaže da su tešanjske osnovne i srednje škole, sakupljanjem i prodajom ambalaže, zaradile oko 80.000 KM.dalibor-dejanovic

Dalibor Dejanović: Bocu preradimo za 10 do 15 minuta 

Skoro tri miliona prikupljenih PET boca završilo je u Fabrici za reciklažu "Omorika" kod Doboja gdje se od njih stvaraju novi proizvodi i čuva životna sredina.

- Možda javnost treba da zna da jednoj boci treba 400 godina da se razgradi prirodnim putem, a mi tu bocu preradimo za 10 do 15 minuta i imamo gotov proizvod koji se ponovo koristi u proizvodnji tekstila, PET folije itd-kaže nam Dalibor Dejanović, rukovodilac u Fabrika za reciklažu "Omorika" iz Johovca kod Doboja.

Tešnjaci bi bili, kažu, neizmjerno sretni kada bi njihov primjer slijedile i druge sredine u BiH.