VIJESTI

FLORENCE HARTMANN: Smještena sam u Scheveningenu zajedno sa ratnim zločincima!

Uhapšena francuska novinarka i bivša glasnogovornica tužilaštva Haškog tribunala oglasila se na Facebooku

D. K.

26.3.2016

Francuska novinarka i bivša glasnogovornica tužilaštva Haškog tribunala Florence Hartmann, koja je u četvrtak uhapšena u Hagu uoči početka izricanja presude Radovanu Karadžiću, oglasila se putem Facebooka.

Kako se navodi u postu objavljenom na njenoj Facebook stranici, osjeća se dobro, iako se nalazi u kompletnoj izolaciji.

facebook-objava

Facebook objava Florence Hartmann

Njenu objavu prenosimo u cjelosti:

"Florence je dobro. Željela je da sa Vama podijeli sljedeće novosti:

Uhapšena je na grub način, izvan Tribunala od strane službe sigurnosti UN, dok je sa porodicama žrtava i preživjelima čekala izricanje presude Karadžiću.

Hapšenje nisu izvele holandske vlasti, nego čuvari UN-a, iako UN za to nemaju nikakvu nadležnost.

Odvedena je u Scheveningen u United Nation Detention Unit u kojem su smješteni ratni zločinci čija je zlodjela neprestano otkrivala.

Dobro je, uprkos tome što se nalazi u kompletnoj izolaciji, pod danonoćnim svjetlom i uz neprestanu kontrolu čuvara na svakih 15 minuta.

U zatvorskoj je odjeći, bez telefona, interneta. Na raspolaganju su joj časopisi i knjige koje su joj donešene a komunikacija joj je vrlo ograničena.

Treba, također, istaknuti da je Florence osuđena kao novinarka zato što je otkrila postojanje dogovora da se umanji uloga Srbije i na taj način onemoguće porodicama žrtava da traže reparacije za ratne zločine.

Nasuprot insinuacijama koje kruže, njoj nije suđeno kao uposlenici MKSJ, nego kao novinarki. Štaviše, u njenom slučaju koji je pokrenut bez valjanog pravnog osnova, Tribunal je u isto vrijeme bio i tužilac i sudija (u javnosti poznato kao princip kadija te tuži, kadija ti sudi)."