VIJESTI

KBSA I IGC KANADA: Presuda Karadžiću razočarenje za sve žrtve genocida u BiH

Zajedničko saopćenje za javnost

Fena

26.3.2016

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) i Institut za istraživanje genocida Kanada smatraju da je presuda Pretresnog vijeća Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju za ratnog zločinca Radovana Karadžića razočarenje za sve žrtve genocida u Bosni i Hercegovini.

U zajedničkom saopćenju za javnost navode da su iskazi kojima je data kvalifikacija djela u presudi nekorespodentni sa faktičkim događajima u društvenoj stvarnosti. Eklatantan primjer navedenog stava, kako dodaju, jeste ocjena Pretresnog vijeća Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju da su na području sedam bosanskohercegovačkih općina dokazana ubijanja i drugi masovni zločini protiv čovječnosti i međunarodnog prava, tj. actus reus, a nije izveden zaključak o postojanju genocidne namjere, "što bi u prevodu značilo da je genocid izvršen bez postojanja genocidne namjere".

- Pretresno vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju je svojim neutemeljenim ocjenama umanjilo univerzalni značaj Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida u društvenoj i sudskoj praksi, što upućuje na neodgovornost i nekažnjavanje izvršilaca zločina genocida - navode iz Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike i Instituta za istraživanje genocida Kanada. 

Međutim, napominju, određeni dijelovi presude idu u pravcu zadovoljavanja najvažnija dva segmenta svakog sudskog procesa, a to su istina i pravda. Naime, po ovoj presudi zločinac Karadžić je kriv za genocid u Srebrenici, što prvi put odgovara historijskim činjenicama da genocid u Srebrenici nije bio faktor lokalne višedecenijske mržnje stanovništva, nego je to bila namjera iskazana u političkom djelovanju političkog vrha Republike Srpske, na čelu s Karadžićem.

Navode da treba istaći da tačke optužnice za eksterminaciju to jest istrebljenje bošnjačkog i hrvatskog stanovništva i zločine protiv čovječnosti po kojima je Karadžić proglašen krivim, zadovoljavaju principe istine i pravde.

- Zajednička budućnost Bosne i Hercegovine se može graditi jedino na potpunoj istini i pravdi. Zato tražimo od tužilaštva da uloži prigovor na prvostepenu presudu i u drugostepenom postupku vrati nadu preživjelim žrtvama, potomcima i svjedocima agresije i genocida u bolju zajedničku budućnost u Bosni i Hercegovini - navode u zajedničkom saopćenju za javnost Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike i Institut za istraživanje genocida Kanada.