BIH

Pogledajte kako Zeničani komentarišu presudu Radovanu Karadžiću

Videoanketa na ulicama grada

D. PAŠALIĆ

24.3.2016

Sudsko vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) proglasilo je danas krivim bivšeg predsjednika Republike Srpske i vrhovnog zapovjednika Vojske RS-a, Radovana Karadžića za genocid u Srebrenici i još devet tačaka optužnice koje se odnose na zločine protiv čovječnosti te kršenja zakona ili običaja ratovanja u Bosni i Hercegovini.

Podsjetimo, Karadžiću je izrečena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od 40 godina zatvora. Brojni građani Zenice prokomentarisali su za "Avazov" portal izrečenu kaznu, a većina njih smatra kako je kazna mogla i trebala biti veća, te da je nepravedno što nije priznat genocid u cijeloj BiH.

- Mislim da visina presude nije bitna, apsoulutno iz razloga što će Karadžić svakako da umre u zatvoru pa je to doživotna robija. Ali, presuda je krajnje nepravedna ako nije proglašeno da je genocid izvršen u cijeloj Bosni i Hercegovini – rekao je Mirad Hadžiahmetović u svojoj izjavi za "Avazov“ portal.

Prema mišljenju mladog Zeničanina Mirze Husetića, presuda je izuzetno mala, te smatra kako je kazna za sve učinjene zločine trebala biti doživotna.

- Drago mi je što je ikona mržnje, zla, ubijanja, patnje i boli u zatvoru, te da se takva osoba nalazi iza rešetaka - rekao je, između ostalog, za "Avazov" portal Husetić.

Kako su građani Zenice komentarisali presudu, pogledajte u videoanketi?