BIH

ČAVIĆ: Presudom će biti nezadovoljni i Bošnjaci i Srbi

Ocjena predsjednika NDP-a

Fena

24.3.2016

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić ocijenio je da će presudom Radovanu Karadžiću biti nezadovoljni i Bošnjaci i Srbi, ali da ona ne može imati institucionalne posljedice po Republiku Srpsku (RS).

- Ovo je bilo suđenje čovjeku, a ne institucijama i RS-u na čijem je čelu bio, što je naglašeno i u samom procesu - dodao je.

Tvrdi da vremenska kazna, koja je izrečena danas u Haškom tribunalu, bez obzira kakva je, pokazuje da prvi predsjednik RS-a ne zaslužuje najveću kaznu za krivična djela za koje se tereti.

On napominje da je u presudi rečeno i da se Karadžić uspio da odbrani po određenim kvalifikacijama, ali da treba imati u vidu da je, na temelju ranijih presuda, format današnje presude bio i očekivana, imajući u vidu ranije kazne Momčilu Krajišniku, Biljani Plavšić…

- Bilo je za očekivati da će ova presuda biti najveća od izrečenih presuda za političke aktere ratnih događaja, što se u suštini i dogodilo - dodao je on. 

On je dodao da to što Karadžić nije kriv po prvoj tački, genocida u sedam općina u RS-u, smanjuje prostor za političku manipulaciju presudom.

Čavić očekuje i da će odbrana, a i tužilaštvo uložiti žalbu na presudu i da je danas samo završen prvi dio.