BIH

ADIL OSMANOVIĆ: Odluku o popisu treba donijeti Velimir Jukić!

Ministar civilnih poslova i koordinator za ''Avaz''

Autor:B. TURKOVIĆ

19.3.2016

Zakon o popisu je potpuno jasan, Agencija za statistiku BiH (BHAS) utvrđuje jedinstvenu i međunarodno uporedivu metodologiju popisa, a entitetski zavodi učestvuju u izradi metodologije. Potcrtao je to u razgovoru za „Dnevni avaz“ Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH i koordinator Vijeća ministara za popis. 

Odluka direktora

Praktično, to znači da državna agencija, odnosno njen menadžment, može utvrditi metodologiju, čime bi bila omogućena objava rezultata popisa, uprkos blokadama koje dolaze od predstavnika Republike Srpske. 

- Iako je direktor BHAS-a Velimir Jukić kazao da očekuje pomoć Vijeća ministara, to je njegova obaveza. Nakon što je čuo sve prijedloge te preporuke Međunarodnog monitoring tima, on bi, na osnovu zakona, a u kontaktu s dva svoja zamjenika, trebao utvrditi metodologiju. Na njemu je sada da povuče potez hoće li ponovo sazivati sjednicu Centralnog popisnog biroa, hoće li intenzivirati razgovore i dogovore... To je njegova odluka - istakao je Osmanović. 

Upitan ima li u cijelom procesu posla za istražne agencije, s obzirom na to da je Tužilaštvo BiH formiralo predmet u vezi s popisom, Osmanović kaže da pozdravlja takvu inicijativu. 

Oni koji su postavljeni, imenovani, moraju shvatiti da su odgovorni zakonu i da zaista moraju biti toliko odgovorni da provedu dio posla za koji su zaduženi. Direktor Agencije, sa svoja dva zamjenika, mora se ponašati u skladu sa Zakonom o popisu stanovništva i on ne može odstupati, tražiti da neko drugi odradi posao.

Političke naredbe 

Agencija je direktno Zakonom obavezana da ovaj posao dovede do kraja. Pogotovo ako se ima na umu da je potrošeno blizu 50 miliona maraka, ne može se ne znati ko je odgovoran. Neko mora biti odgovoran ako se posao ne završi - kazao je Osmanović. 

Na pitanje hoće li projekt propasti, budući da je već probijen rok (15. mart) za usvajanje metodologije, on kaže da se može „tolerirati još sedam-deset dana”, ali od direktora BHAS-a očekuje da stalno traži rješenje da bi rezultati bili objavljeni do 1. jula.     

Upitan odlučuju li članovi Centralnog popisnog biroa u skladu sa strukom ili nečijim političkim naredbama, Osmanović kaže da to zavisi od toga „dolaze li iz manjeg ili većeg bh. entiteta”. 

- Očito je da se politika umiješala - istakao je Osmanović.   

S Murom i Inckom o nepostojećem jeziku 

Osmanović nam je potvrdio da je s Džonatanom Murom (Jonathan Moor), šefom Misije OSCE-a u BiH, jučer razgovarao o osporavanju prava bošnjačke djece u Republici Srpskoj da se školuju na bosanskom jeziku. Prije nekoliko dana o istoj temi razgovarao je i s Valentinom Inckom (Inzko), visokim predstavnikom u BiH.  

Ovo što se radi je nedopustivo. To je direktno kršenje osnovnih ljudskih prava, osporavanje jednom narodu prava na jezik. To je zabrinjavajuće. Nakon toliko osuda međunarodne i domaće javnosti, Vlada RS na tome insistira, ne popušta. Taj problem je proizvela i ispolitizirala Vlada RS i ona treba to riješiti. Očekujem i ozbiljnije uključivanje autoriteta međunarodne zajednice - kazao je Osmanović. 

Kako je dodao, ambasador Mur i on su konstatirali da uopće ne postoje profesori „bošnjačkog jezika”, budući da je to nepostojeći jezik.