NOGOMET

PREMIJER LIGA Tuzlacima bitka za titulu, a "Plavima" za Evropu

Sloboda danas (15 sati) u velikom derbiju dočekuje Željezničar

Autor:E. MUHAREMAGIĆ - Z. ŠARIĆ

19.3.2016

Utakmica između Slobode i Željezničara danas na Tušnju (15 sati) najveći je derbi drugog dijela prvenstva, jer su upravo ove dvije ekipe ostvarile najbolji učinak. 

Željo ima maksimalnih pet pobjeda, tri u Premijer ligi (Široki 2:0, Velež 1:0, Mladost 2:1) i dvije u Kupu (Borac 2:0, 2:1), dok je Sloboda u ligi dva puta pobijedila (Radnik 1:0, Vitez 3:1) i jednom remizirala (Borac 0:0) te oba puta slavila u četvrtfinalu Kupa (Sarajevo 2:1, 3:0).

Dva trofeja 

Tuzlaci na svom Tušnju dočekuju starog rivala s Grbavice, ali sada je situacija dosta drugačija u odnosu na ranije sezone. Sloboda je sada lider na tabeli i svakako favorit za pobjedu u utakmici.

Trener Husref Musemić bit će na velikim mukama i iskušenju, jer u velikoj i važnoj utakmici neće moći računati na sve svoje raspoložive snage. Povrede i kartoni skoro su prepolovili odbranu, ali bez obzira na tu činjenicu, u taboru Tuzlaka ističu da je ostalo još energije za jednu kvalitetnu i dobru fudbalsku predstavu.

- Razumijem euforiju, sve je to lijepo, ali… Mnogo toga smo napravili, ali još ništa nismo osvojili. Moguće je da osvojim oba trofeja, a moguće je da ostanemo bez ijednog. Tako je to u životu – kaže oprezni Musemić.

Kada je riječ o današnjoj utakmici, Musemić podvlači da bi nijanse mogle odlučivati. Respektira goste s Grbavice, ali ističe da se i njegov tim pita u duelu na Tušnju.

- I mi igramo dobro i svakako da želimo pobijediti. U goste nam dolazi ekipa koja je u posljednjih pet utakmica ostvarila isto toliko pobjeda i to je za svaki respekt. Očekuje nas teška, zahtjevna i neizvjesna utakmica. O Želji imamo dovoljno informacija, gledao sam ih u Antaliji i ovdje dvije utakmice tako da ćemo moji saradnici i ja upoznati ekipu sa svim njihovim prednostima i manama. Očekujem fer i sportsku atmosferu i nadam se da će Tušanj biti pun, jer nam podrška navijača mnogo znači - rekao je Musemić.

Zbog tri žuta kartona, izostaju stoper Ivan Kostić i sve bolji Elvis Sarić. Dvije motorne snage Tuzlaka iznimno su važne za Musemićev mozaik. Da su ovi igrači na terenu, svakako bi situacija bila znatno povoljnija za stručni štab Tuzlaka. Osim njih, izostaju odranije bolesni Ibrahim Škahić, dok su roviti Haris Mehmedagić i Samir Merzić. 

Jedna od glavnik karika tuzlanskog tima je i Mladen Veselinović, koji je u dobroj formi i koji je na Koševu dva puta tresao mrežu Sarajeva u Kupu. I on se nada dobroj utakmici i izdanju svog tima.

- Atmosfera u svlačionici je na vrhunskom nivou. Dva gola koja sam dao Sarajevu, plod su naše timske igre. Željo je neugodna ekipa, dobro su se pojačali na pauzi i u seriji su pobjeda. Bit će teško, ali u ime svih saigrača, mogu poručiti da ćemo se maksimalno zalagati, boriti i pokušati doći do još jedne pobjede - istaknuo je Veselinović.

S druge strane, “Plavi” su u drugi dio sezone ušli s velikim zaostatkom za trećom pozicijom, koja vodi u Evropu, pa i dalje imaju imperativ da na svakoj utakmici osvajaju bodove. Sloboda, pak, juri šampionsku titulu i na svom terenu želi samo pobjede. Svi uvjeti da na Tušnju bude odigrana jedna otvorena i kvalitetna utakmica su ispunjeni.

- Volim igrati na Tušnju, atmosfera bude super, mnogo naših i domaćih navijača, a svaki fudbaler uživa u takvim situacijama. Sloboda je ove godine zaista odlična, zasluženo su prvi na tabeli. Nama možda i odgovara što u ovom meču oni nose epitet favorita, jer to zna stvoriti pritisak na ekipu.

Mi se iz utakmice u utakmicu popravljamo, nadam se da ćemo upravo u Tuzli odigrati najbolje u drugom dijelu sezone – rekao je Samir Bekrić, koji je postigao tri pogotka od kada se zimus vratio na Grbavicu.

Prema riječima ponajboljeg igrača Želje, Sloboda je spoj mladosti i iskustva, koju s klupe izvrsno vodi Husref Musemić.

Hvali Ordagića

- Poznajem većinu igrača Slobode, s nekima sam i igrao. Radi se, zaista, o ekipi koja je odlično posložena i koja nije slučajno na vrhu tabele. Zajko Zeba je alfa i omega ekipe, a posebno se moramo paziti Amera Ordagića. On je, prema mome mišljenju, jedan od najboljih igrača čitave lige i na njega moramo obratiti posebnu pažnju – rekao je Bekrić.

Ekipa Želje otputovala je jučer na jezero Modrac, gdje je prespavala u hotelu “Senad od Bosne”. Trenirali su u Mramoru.

Trener Edis Mulalić ne može računati na povrijeđenog kapitena Aleksandra Kosorića i Brazilca Tijaga, a u ekipu se vraćaju Bekrić, Adnan Zahirović, Ivan Lendrić i Srđan Stanić, koji su propustili meč s Borcem.

Dolaze i "Manijaci"

Željezničar će u Tuzli imati podršku svojih navijača, "Manijaka" koji organizirano putuju na meč protiv Slobode. navijači Želje će sa stadiona Grbavica krenuti konvojem autobusa, kombija i automobila, a u Tuzli će im se priključiti "Manijaci" iz ostalih dijelova BIH. Očekuje se da će ih na Tušnju biti oko 1.000.

Posljednji put slavio Željo

Sloboda je od sezone 1995/1996. pa do danas 18 puta ugostila “Plave” s Grbavice. Domaćin je slavio devet puta, remizirali su četiri, a pet puta je Željo pobijedio na Tušnju. Trenutna gol-razlika ovih utakmica je 26:19 u korist Tuzlaka.

Posljednji susret koji su odigrale ove dvije ekipe bio je 20. septembra 2014. godine, kada su gosti slavili sa 2:1. Golove su postigli Varea i Turković, a za Slobodu Mujkić.