VIJESTI

TREBINJE Turska organizacija za međunarodnu saradnju obnavlja Kulturni centar

Potpredsjednik TIKA-e Sureja Polat susreo se s gradonačelnikom Vučurevićem

P. M.

18.3.2016

Potpredsjednik Turske organizacije za međunarodnu saradnju (TIKA) Sureja Polat boravio je dans u posjeti Trebinju, gdje je sa predstavnicima gradske administracije razgovarao o njegovom renoviranju, koji će finanasirati ova organizacija.

Polat je rekao da su prvi put došli da popiju čaj, ali da su odmah dobili pozitivnu energiju.

- Mislim da će se ova pozitivna energija odraziti na mnogo toga što ćemo uraditi. Nakon naših sastanaka sa članovima predsjedništva, dobili smo zaduženje za implementaciju ovog projekta i nadamo se da će ona krenuti što prije. Također, po pitanju toga u našoj ekipi dolazi akademski tim stručnjaka koji su došli da na licu mjesta vide projekat i da ocijene situaciju. Nadam se da ćemo ubuduće da sarađujemo na više projekata - istakao je Polat.

tika-1

Navodi da ne žele pričati o vrijednosti projekta, jer kada se ona obznani smanjuje se važnost.

- Mi generalno ne želimo da pričamo o cifri o kojoj se radi, jer kada se ona obznani smanjuje se važnost projekta. Iz toga razloga bitno je da će se uraditi ono što je planirano, jer kada se otkrije cijena onda kao da je riječ o nekoj trgovini, a ovdje smo da ostvarimo bolje međuljudske i odnose između naših srca. Onda nema smisla posla koji ćemo uraditi. Treba uraditi poslove koji će imati smisla - smatra Polat i dodaje da će biti urađeni svi građevinski i zanatski radovi, te vanjsko uređenje, tako da neće biti ništa što će nedostajati na ovom kulturnom centru i ova regija će dobiti najsavremeniji kulturni centar.

Prema riječima gradonačelnika Trebinja Slavka Vučurevića (PDP), ovo je nastavak saradnje koju su dogovorili Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH i Recepa Tayyipa Erdogana.

kulturni-centar

- Želimo da obznanimo nešto što je najveće ulaganje u adaptaciju kulturnih institucija u Trebinju - adaptaciju Kulturnog centra u Trebinju. Projekat adaptacije i rekonstrukcije kulturnog centra podrazumijeva potpunu rekonstrukciju i adaptaciju uz finansiranje TIKA-e i to je doprinos apsolutne saradnje Grada Trebinja, građana Trebinja, Turske i kulturnih institucija Turske. Nadamo se da će adaptacija početi u narednih desetak dana, i zahvalan sam potpredsjedniku TIKA-e da je ovdje sa nama i da možemo na ovakav način da obznanimo da implementacija tog projekta zaista počinje i da će Trebinje za nekoliko mjeseci dobiti jedan od najopremljenijih kulturnih centara u BiH - zaključio je Vučurević.