GLOBUS

KONOBAR U KAFIĆU KOJEG JE NAPALA AL KAIDA: Prije nego su počeli pucati, svađali su se oko toga koje će pivo popiti

Odgovornost preuzela Al Kaida

A.U.

18.3.2016

Konobar u baru na plaži ispred hotela Grand Bassam u potresnoj ispovijesti opisao je teroristički napad koji su izvršili radikalni islamisti u nedjelju. U napadu je ubijeno najmanje 18 osoba, od čega 15 civila i tri vojnika.

Strahujući za vlastiti život batner nije želio otkriti svoje ime, a ispričao je su napadači u bar došli nekoliko sati ranije i, vjerovali ili ne, svađali se oko toga koje će pivo piti.

"Pitali su me za muziku i žene. Svađali su se oko toga koje će pivo piti, a na kraju su uzeli '66'. Vrijeme je bilo odlično i bar je dobro radio", rekao je konobar, piše CNN. 

Ubrzo je pozvao jednog muškarca koji je stajao na ulazu da uđe i sjedne. Kada je prišao, muškarac je izvaodio pištolj i upucao jednog od mušterija u glavu.

"Glava te osobe je eksplodirala. Tada su muškarci koji su sjedili oborili stol i povikali 'Allahu Akbar', te počeli pucati u svakoga", rekao je konobar.

Animator u spomenutom baru Tanoe Assinie rekao je da je prva osoba koju su ubili bila lokalni prodavač vode.

"Svi smo bježali u panici, tada su i mene upucali, ali to sam shvatio tek kasnije kada mi je neko pokazao krv", rekao je Assinie.

Nakon što su pobili sve koje su mogli u baru, napadači su otišli na plažu i pucali na ljude u vodi.

Trenutno u Grand-Bassamu nema mnogo turista. Vlasnici i radnici i dalje su šokirani zbog napada koji se dogodio daleko od bojnih polja.

Odgovornost za napad preuzela je Al Kaida u islamskom Magribu. U njihovom saopćenju napadači su nazvani „kraljevima pustinje“.

Saopćili su da je napad osveta za akcije Francuske u regionu i „zapadnjačke krstaške ratove“. Ipak, kao i obično, većina ubijenih i povrijeđenih bili su muslimani, većinom državljani Obale Slonovače koji su odlučili provesti vikend na plaži.