VIJESTI

Dug Republike Srpske iznosi više od 5 milijardi KM

Partija demokratskog progresa očekuje razmatranje afere

Redakcija

17.3.2016

Partija demokratskog progresa očekuje od svih nadležnih institucija Republike Srpske da uzmu u razmatranje sljedeću aferu i trošenje narodnog novca zasnovanog na ozbiljnim tvrdnjama i činjenicama kojima je učinjena ogromna šteta po interes ovog entiteta, prenosi BN.

Također očekuju da se preispita odgovornost lica koja su proizvela takvo štetno dejstvo kao rezultat protivustavnog, nezakonitog, koruptivnog,neracionalnog, neodgovornog i nepotističkog ponašanja.

Ukupan dug Republike Srpske na kraju 2015. godine, iznosi 5,351 milijardu KM i prešao je zakonsku granicu od 60 posto BDP-a koja je definisana na osnovu kriterijuma koje je Vlada RS uvela kroz Izmjene i dopune zakona o zaduženju, dugu i garancijama koji kaže da ukupni dug ne smije preći 60 posto BDP-a.

Ta promjena je urađena 2011. godine kada je ukinuto ograničenje otplate duga u maksimalnom iznosu u tekućoj godini u iznosu od 18 posto od izvornih prihoda iz prethodne godine s ciljem da se vezivanjem ukupnog duga s visinom BDP-a pokuša opravdati Izmjena zakona.

Apsurdno je da iz Vlade i od predsjednika RS-a stalno čujemo kako mi više vraćamo dugova nego što se zadužujemo, a dug Republike Srpske konstatno raste. Na kraju 2008. godine ovaj dug iznosio je tek 3 milijarde KM, a na kraju 2015. iznosi 5,351 milijardi KM. To znači da je od 2008. do danas narastao za 2,350 milijardi, a ako se nastavi ovim trendom na kraju 2016. godine će biti dvostruko veći, naveli su iz PDP-a.

Najviše zabrinjava podatak da je godišnja "rata" za otplatu duga povećana s 119 miliona KM (7,8 posto izvornih prihoda) u 2008. godini na više od 600 miliona KM (37,40 posto izvornih prihoda), a da izvorni prihodi već dugi niz godina stagniraju na 1,6 milijardi KM što je rezultat nedostatka privrednih aktivnosti, slabljenja kupovne moći i opšteg pada životnog standarda.

Posljedica ovako katastrofalne strukture zaduživanja i servisiranja vraćanja dugova je manjak sredstava za finansiranje ostalih potreba iz budžeta i opšta nelikvidnost kao i dugoročno ropstvo koji se može nazvati i stečajem ili bankrotom.

Licemjerno je ubjeđivanje vlasti i predsjednika RS da smo po ekonomskim parametrima najbolji dio Evrope što je rezultat ili potpunog autizma ili bezobrazluka ili nekog drugog poremećaja, saopćili su iz PDP-a.