BIH

BILEĆA Radnice tekstilnog preduzeća ”Nikola Tesla” ponovo obustavile proizvodnju

Nisu isplaćene plate za decembar, januar i februar

PM

16.3.2016

Radnice tekstilnog preduzeća ”Nikola Tesla” iz Bileće danas su ponovo obustavile proizvodnju zbog, kako kažu, neisplaćenih obaveza prema njima. Prema riječima direktorice pogona u Bileći Perse Klimenta nezadovoljstvo radnica je ovaj put potpuno opravdano.

”Danas je došlo do obustave rada zbog isplate plate radnicima. Dio plate za decembar, januar i februar nismo isplatili, ali sav taj novac imamo zarađen, a nenaplaćen od njemačke firme 'Štajman'. Zadnjih mjesec dana počelo nam je kašnjenje kupca, međutim, ovaj zadnji period dan za dan, jednostavno ni nama nije jasno zbog čega se to događa. Nezadovoljstvo radnika je u ovom trenutku potpuno opravdano“, kaže Klimenta i dodaje da je situacija, prema njenim saznanjima, ista i sa 44 druge tekstilne firme u jugoistočnoj Evropi sa kojima "Štajman" sarađuje.

"Imam informaciju da preduzeće 'Štajman' u zadnjih mjesec dana ne plaća nijednoj tekstilnoj firmi sa kojom radi na ovim prostorima. Mislim da je neki problem tamo kod njih, ali ne mogu da dokučim šta je. Nama je ostalo da se borimo  da naplatimo i  damo radnicima plate“, ističe Klimenta.

Razlog kašnjenja plata kada je "Štajman“ uredno plaćao Klimenta obrazlaže u odgođenom plaćanju ove firme.

”Prva isporuka kad ide njima, po ugovoru je odgođeno plaćanje na 45 dana. Znači 45. dan kad oni uplate, mora da kasni jedna i po plata, toliko se prolongira i ona se plati ubuduće. Ne bi bilo nikakvog kašnjenja da su nas oni pratili sa plaćanjem. Ako nam ovo plate, neće više biti kočnica” naglasila je Klimenta.

Klimenta kaže da će se način na koji će problem ove firme biti rješen  znati u narednih nekoliko dana.

“Imam zvaničnu informaciju od jutros da oni na nivou koncerna treba da donesu odluku i nas će informisati o tome u narednih dva-pet dana”, navela  je Klimenta.

U preduzeću "Nikola Tesla“ trenutno je zaposleno 140 radnica, a "Štajman“ je jedina firma kojoj ono isporučuje svoju robu.