BIH

ZOLIĆ: Popis je državni projekt!

Struka pobija insinuacije iz manjeg bh. entiteta

Autor:B. TURKOVIĆ

16.3.2016

Ni u zakonu ni u metodologiji nema uporišta da pitanje broj 40 bude uzeto kao kriterij  za određivanje nerezidentnog stanovništva. Iz Međunarodne monitoring misije (IMO) i tokom posjete u junu prošle i februaru ove godine naglasili su da to pitanje nije relevantno i da nema uporišta u Zakonu o popisu. Tu nema nikakve daljnje priče.

Potcrtao je to u izjavi za „Dnevni avaz“ ugledni demograf i statističar Hasan Zolić komentirajući opstrukcije u procesu objave podataka s popisa, a koje dolaze iz manjeg bh. entiteta. Komentirajući insinuacije iz RS da neko želi „navući podatke kako bi Bošnjaka bilo više od 50 posto“, Zolić kaže da to niko ne pokušava niti je to moguće, već da se samo insistira na striktnoj primjeni zakona. 

Upitan da prokomentira izjavu predsjednika RS Milorad Dodika da će, ako u zakonskom roku ne budu objavljeni rezultati popisa u BiH, tražiti da budu objavljeni zvanični rezultati popisa za ovaj entitet, Zolić kaže da je sličnih izjava bilo i ranije te podsjeća da je RS bila pripremila svoj zakon o popisu. No, podcrtava da je to uzaludno te da je popis državni projekt. 

- Podaci neće biti međunarodno priznati ako se objavljuju samo za jedno područje. RS je sastavni dio BiH, po Dejtonskom i svim drugim sporazumima podaci se ne mogu objavljivati parcijalno, samo za jedno područje – decidiran je Zolić.    

On naglašava da direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić ima mandat da “presječe” višegodišnju blokadu i da se počne s objavom podataka s popisa, s obzirom na to da je on urađen u skladu s pravilima tima IMO-a. Jukić je jučer rekao da, iako vrijeme istječe, još postoji mogućnost da se, u slučaju dogovora, podaci obrade na vrijeme. 

Dodik: Nema tu dogovora

- Sada čujem da neki traže politički dogovor. Ako je to stvar političkog dogovora, onda nismo trebali ni da idemo u popis, mogli smo to završiti prije i ne bismo potrošili toliko novca. Nema tu političkog dogovora – kazao je jučer Dodik, potcrtavajući da vlast u RS jedino zanima popis koji se odnosi na ovaj bh. entitet i da ga "uopšte ne zanima šta je na nivou BiH”.