VIJESTI

JUKIĆ: Još ima vremena za dogovor statističara

Direktor Agencije za statistiku BiH

Srna

16.3.2016

Direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić smatra da još ima vremena da bude postignut dogovor statističara u BiH i da na vrijeme budu objavljeni rezultati popisa koji je završen u oktobru 2013. godine.

Direktor Agencije za statistiku BiH kaže da sebe neće smatrati odgovornim ako popis definitivno propadne jer je na ovoj funkciji kratko, od decembra prošle godine. 

Jukić je rekao za "Pres Republika Srpska", nakon još jednog neuspjelog sastanka članova Centralnog popisnog biroa, da će sa višeg nivoa vlasti biti potrebna neka vrsta pomoći, kao što je bilo ranije kada je započinjao popis stanovništva i domaćinstava u BiH, a Vijeće ministara BiH pomogao da ovaj proces bude kreiran.

"Vijeće ministar BiH je sve vrijeme bio dio ovog procesa, kroz budžet i slično. Očekujem da, kada dođemo u poziciju da više nemamo rješenja, isto tako budu od pomoći pri izlasku iz takve pozicije", naveo je Jukić. 

On je podsjetio da je zakonski rok za objavljivanje rezultata popisa 1. juli.

"Mi smo ocijenili da nam treba od tri do tri i po mjeseca za pripremu rezultata za objavljivanje. Sada već polako ulazimo u kritičnu zonu, u smislu da na vrijeme možemo obraditi i objaviti rezultate. Ipak, mislim da je još sve moguće stići u zakonskom roku, ako bude dogovora", smatra Jukić. 

On je istakao da će sa svojim saradnicima učiniti sve što je u njihovoj moći da rezultati popisa budu objavljeni na vrijeme i po zakonu, ali da neka pitanja zavise isključivo od entitetskih statističkih agencija.