BIH

GENJAC: Ne dijelimo Mostar, želimo jedinstven grad!

Predsjednik Glavnog odbora SDA za "Avaz"

A. DUČIĆ

15.3.2016

Predsjednik Glavnog odbora SDA Halid Genjac izjavio je za "Avaz" da njegova stranka ne zagovara nikakva rješenja koja vode do podjele Mostara.

Radni prijedlozi

Komentirajući brojne reakcije u vezi s objavljenim informacijama o tome da ova stranka predlaže uređenje Mostara na dvije općine, a što je dovelo do tumačenja da SDA predlaže podjelu grada, Genjac za naš list kaže da nije siguran da je neko ko je to prenio imao dobre informacije.

Genjac, koji je i član Interresorne radne grupe za pripremu izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, kazao nam je ima dosta radnih prijedloga, ali da nijedan još nije konačan.

- Sve su to ideje. To nije nastojanje da se podijeli Mostar, već nastojanje da se riješi dugo prisutni problem. Ovi koji dijele recepte te koji smatraju da treba ovako ili onako, trebaju to prije svega u Mostaru testirati. Olako se nastupa u vezi s ovim osjetljivim pitanjem. Ovi komentari su preuranjeni i nepotrebni - cijeni Genjac.

Potcrtao je da je SDA za jedinstveni grad Mostar, s jasnim i konkretnim nadležnostima gradonačelnika, njegovog zamjenika, gradske uprave te gradskog vijeća, a koje se odnose na budžet, finansije, urbanizam.

- Uz sve to treba osigurati dejtonski princip da se izbjegne bilo čija dominacija ili majorizacija nad bilo kim. Način da se to jeste da se pojačaju nadležnosti izbornih područja, da građani tamo odlučuju o životnim pitanjima koja su vezana uz lokalnu samoupravu. Tu ima prostora da se traže određena rješenja i kompromisi - kaže Genjac.

Test javnosti

Na našu konstataciju da se prijedlog SDA kritizira jer navodno dijeli grad po ratnim linijama razgraničenja, Genjac kaže da treba bježati od ratnih linija te podjela te vrste, ali "možda su rješenja koja samo na papiru predstavljaju neka tobožnja ujedinjenja još manje provediva".

- Smatram da uopće nije korisno iznositi prijedloge rješenja u javnosti dok se oni ne uobliče i usaglase, jer nakon usaglašavanja između SDA i HDZ-a treba ih usaglašavati s drugim političkim subjektima. Onda ti prijedlozi moraju položiti test javnosti, ali prije svega građana Mostara, kojih se to direktno tiče - zaključio je on.

Rješenje naći do maja

Upitan hoće li Interresorna radna grupa uspjeti uskoro poslati rješenje kako bi općinski izbori mogli biti održani i u Mostaru, Genjac je rekao da prostora za rješenje ima do maja.

- Tek kada budu proglašeni općinski izbori, onda se ne može mijenjati Izborni zakon. Nadam s da će do tada biti snage i političke energije da se dođe do kompromisa. Treba imati na umu da nakon izmjena Zakon treba doći i do odgovarajućih izmjena Statuta Grada Mostara. Vremena je vrlo malo - kazao je Genjac.