GLOBUS

BILA ZAROBLJENA KOD ISIL-a: Oni se ne ponašaju kao ljudi!

Svakodnevna maltretiranja i zlostavljanja

(Al. Ti.)

15.3.2016

Majka četvero djece, 25-godišnja pripadnica Jazida, kazala je kako ih je džihadist, kod kojeg su bili zarobljeni, svakodnevno tukao i zlostavljao te da je ona bila primorana ispunjavati sve što je od nje tražio.

Oslobodili su je Kurdi, nakon godinu i pol, zajedno s još 30-ak sunarodnjaka. Dva dana nakon njihova dolaska u izbjeglički kamp Dohuk, u području koje kontrolišu Kurdi, u sjevernom Iraku, Sky Newsu posvjedočili su o psihičkim i fizičkim torturama koje su prošli.

- Bila sam zarobljena kod borca ISIL-a koji se zove Omar. Zlostavljao me svakog dana, a kako ne bi ostala trudna i kako bi me mogao što duže mučiti morala sam piti kontracepcijske pilule. Oni se uopće ne ponašaju kao ljudi, ne možete to ni zamisliti - ispričala je 25-godišnjakinja.

Kazala je kako su njenog oca i braću odveli sa Sindžara i ne zna gdje su. No, dodaje, možda je i bolje da su mrtvi.

Kada ju je Omar želio prodati dalje, molila ga je da to ne učini i prijetila da će se ubiti, tako da je popustio. Iako je danas slobodna, daleko je to od sretnog života, a trauma i posljedice zlostavljanja ostat će zauvijek.

Među oslobođenom grupom je i 22-godišnjakinja koja je ostala u drugom stanju nakon što je oteta. Dijete je umrlo kada je imalo sedam mjeseci.

- Nisu nam dali da ga pokopamo. Bili smo u strahu, bili smo uvjereni da će nam svima odrubiti glave ako ih ne poslušamo. Bili smo potpuno poniženi, kao ljudi. Nećemo to zaboraviti dok smo živi - kazala je.