BIH

Nije postignut dogovor o metodologiji obrade podataka popisa stanovništva

Sastanak Centralnog popisnog biroa

Autor:B. TURKOVIĆ

14.3.2016

20:44 Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH i korodintaor Vijeća ministara za popis, poslije završetka sastanka kazao je da se bespotrebno gubi vrijeme. Osvrćući se na pozive da se u ovo pitanje uključe više instance, on je podcrtao da niko ne može raditi posao onih koji su ustavom i zakonom za to zaduženi.

 To su prije svega direktor i zamjenici direktora Agencije za statisitiku BiH i direktori entitetskih zavoda za statistiku. Postoje velika mimoilaženja, to je pitanje broj 40 i popisnica za koje su podatke dala maloljetna lica. Kako je kazao, na sastanku je ponovo podcrtano od Zavoda za statistiku RS da su preporuke koje su jasne i koje dolaze od Međunarodnog monitoring tima za njih neprihvatljive jer smatraju da nisu u skladu sa zakonom.

 Na pitanje ko će biti kriv ukoliko propadne oko 50 miliona KM, koliko je koštao popis, Osmanović je konstatirao da će popis stanovništva biti doveden do kraja u skladu sa zakonom i da će do 1. jula rezultati biti objavljeni.   

 - Naravno da su najodgovorniji oni koji su u skladu sa zakonom u obavezi da taj proces dovedu do kraja, BHAS, njen menadžment i entitetski zavodi za statistiku. Ne vidim prostora ni kapaciteta da Vijeće ministara nešto uradi, niko ne može raditi tuđi posao – kazao je Osmanović.

 Upitan na čemu temlji optimizam, Osmanović je opet istakao da je najveća odgovornost na menadžmentu Državne agencije za statistiku.

 Zakon je jasan, decidan, kaže da zavodi treba da učestvuju u izradi programa, a konačnu odluku treba da donese Agencija za statistiku BiH. Cijenim da će direktor prije svega shvatiti svoju odgovornost i da je u skladu sa zakonom on najodgovorniji da ovaj proces ne propadne i da se dovede do kraja – kazao je on. 

Osmanović je naglasio da direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić, koji predsjedava Centralnim popisnim biroom, nije zakazao novi sastanak, ali se očekuje da u narednim danima budu nastavljene konsultacije, prije svega struke, i da se da ponude rješenja bez političkih pritisaka na ove dileme koje su nedovoljno definisane, pitanje broj 40, pitanje rada i školovanja. Kako je objasnio, sporno je 57 hiljada osoba koje su obuhvaćene ovih pitanjem.  

 - Imate tumačenja da bi trebalo samo upozoriti ona lica koja se školuju i rade u sujedstvu, u Hrvatskoj i Srbiji, to je negdje oko 17.000 osoba, a 40.000 koje rade rade i školuju se u Sloveniji, Austriji i dalje, trebaju se proglasiti nerezidentima. Za Zavod za statistiku FBiH to je neprihvatljivo – kazao je Osmanović.

 Na pitanje da li su ih 40.000 osoba uglavnom Bošnjaci, on nije mogao odgovoriti.

 Radmila Čičković, direktorica Zavoda za statistiku RS kazala je da je institucija na čijem je čelu i dalje pri stanovištu da se pitanje broj 40 mora upotrijebiti u smislu, "da ako  se neko školuje i radi u inostranstvu, ne može biti rezident ove zemlje, izuzev onih koji to rade u susjedstvu“.  

 Velimir Jukić, direktor Agencije za statistiku BiH izrazi je nadu da popis neće biti poništen.

 Mi smo još uvijek u zakonskom roku. Očekujem da ćemo mi, uz pomoć i malo podrpke sa strane, viših instanci, možda Vijeće ministra da se uključi, da nam pomogne, da riješimo ovih nekoliko neusaglašenih pitanja, koja po mom mišljenju nisu velika.

 Upitan o krajnjim rokovima za objavu rezultata popisa, on je kazao da je to 1. juli ove godine, te je izrazio nadu da će se u naredna tri i po mjeseca ipak doći do dogovora i da će statističari stići obraditi podatke.

 Mi smo planirali da do dogovora dođe do sredine ovog mjeseca, bilo bi idealno da je to urađeno i davno prije, ali evo, očito da ćemo taj rok probiti, ali očekujem da to neće biti zadugo, da ćemo uz nešto intenzivniji rad i naredna tri, tri i po mjeseca moći obraditi i objaviti rezultate popisa – kazao je Jukić.

19:30 Kako nezvanično saznajemo, nema nikakvog dogovora na sastanku Centralnog popisnog biroa.

16:23  Dolazeći na sastanak Centralnog popisnog biroa ministar civilnih poslova i koordinator Vijeća ministara BiH za popis Adil Osmanović u izjavi novinarama izrazio je nadu da će na današnjem sastanku biti usaglašena jedinstvena metodologija obrade podataka.

adil-osmanovic

Osmanović: Postoji metodologija koja je u skladu sa zakonom

 U suprotnom, kako je kazao, u ovoj proces treba da se uključe Predsjedništvo BiH, Vijeće ministara BiH i međunarodna zajednica kako bi se postigao dogovor.

 Kako je kazao stvari su zapravo jasne jer još od prošle godine postoji metodologija koja je u skladu sa zakonom i preporukama međunarodne monitoring misije.

Pozvao je direktore i zamjenike direktora statističkih institucija da budu na visini zadatka i oslobode se od političkih pritisaka i u skladu sa statistikom objave rezultate.

Osmanović je podcrtao da predstavnici RS-a politiziraju pitanje broj 40 iz popisnice.

radmila-cickovic

Čičković: Prije sjednice Centralnog popisnog biroa sastanak održale radne odsnosno ekspertske grupe

Radmila Čičković, direktorica Zavoda za statistiku RS, kazala je da su prije sjednice Centralnog popisnog biroa sastanak održale radne odsnosno ekspertske grupe.

Kako je objasnila provjeravana su pravila koja treba da odrede status rezidenta ili ne rezidenta ali da su unatoč istoj podlozi predstavnici tri statističke institucije dobili tri različita rezultata.

Ona je naglasila da će ostati pri stavu da se pitanje broj 40 mora primjenjivati.

14:55 Danas popodne zakazan je nastavak sjednice Centralnog popisnog biroa, nakon što članovi ovog tijela prošle sedmice nisu uspjeli usvojiti jedinstven plan aktivnosti obrade podataka.

Iako je u međuvremenu nastavljen proces usaglašavanja stavova, kako na nivou direktora institucija tako i na nivou radnih grupa, odnosno eksperata, s ciljem da se na današnji sastanak dođe s usaglašenim programom obrade podataka, kako nezvanično saznajemo, veliki pomaci nisu učinjeni.

Učesnici sastanka, kako saznajemo, ne dolaze s velikim optimizmom na današnju sjednicu, iako se, praktično, radi se o posljednjoj prilici za dogovor. Naime, ako stavovi ne budu usaglašeni do sutra, cjelokupan proces, težak blizu 50 miliona maraka, mogao bi pasti u vodu.

Naime, ukoliko danas ne dođe do dogovora, strahuje se da više neće biti dovoljno vremena za dogovor i samu obradu podataka, s obzirom da oni poslije 1. jula više neće biti validni.

Kako saznajemo, najveću prepreku dogovoru predstavljaju “zabetonirani” stavovi predstavnika iz RS, ponajprije direktorice Zavoda za statistiku RS Radnile Čičković, vezano za kriterije po kojem će biti određivano rezidentno stanovništvo.

Predstavnici manjeg bh. entiteta, naime, zagovaraju kriterije koji nisu u skladu sa zakonom niti s preporukama Međunarodnog monitoring tima (IMO). Usvajanje tih kriterija značilo bi znatno smanjenje broja stanovnika, posebno Bošnjaka.