VIJESTI

Zbog postupaka SIPA-e prema ljekarima, Radončić na vlastitu odgovornost napustio bolnicu

Nastavljaju se torture nad liderom SBB-a

Redakcija

14.3.2016

Predsjednik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić danas u 13.30 sati na vlastitu odgovornost je napustio Institut za bolesti srca - Klinika za kardiohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu (UKCS), izjavio je za "Dnevni avaz" njegov advokat Dragan Barbarić.

On je, kazao je Barbarić, iz bolnice vraćen u Pritvorsku jedinicu Suda Bosne i Hercegovine.

- Do napuštanja Klinike došlo je na zahtjev gospodina Radončića, koji je odbio predloženi dijagnostički i terapijski postupak, a u cilju da sačuva integritet konzilija ljekara. Naime, za vrijeme boravka na Klinici u više navrata su dolazili inspektori Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), provjeravali, kopirali i odnosili Radončićevu medicinsku dokumentaciju. Prema kazivanju jednog od članova konzilija, radi se o nezabilježeno surovom postupku kako prema Radončiću, tako i prema ljekarima i osoblju bolnice - kazao je Barbarić.

Radončić je, kako je rekao advokat Barbarić, upozoren da odbijanjem ponuđenih medicinskih mjera i procedura može ugroziti svoj život.

English version you can read hereBecause of SIPA actions, according to physicians, Radončić left hospital on his own responsibility 

Lider SBB-a u UKCS je prebačen u srijedu, 9. marta, nakon što su kod njega konstatirani zdravstveni problemi, srčane tegobe.

Protiv njega je ranije podignuta optužnica koja je, prema mišljenju pravnih eksperata i javnosti, politički motivirana, a odnosi se na navodni utjecaj na svjedoke i ometanje rada pravosuđa.

Asim Crnalić, advokat iz tima odbrane, kazao nam je da će ročište o izjašnjenju Radončića o krivnji biti održano u srijedu u 9 sati u Sudu BiH.

Povodom Radončićevog napuštanja bolnice na vlastitu odgovornost, oglasio se i Klinički centar Univerziteta Sarajevo saopštenjem u kojem se kaže:

"Pacijent F.R. primljen je u Klinički centar Univerziteta Sarajevo, dana 09.marta 2016.godine, u 18.00h, gdje mu je nakon urađenih pretraga indicirana hospitalizacija.

Tokom hospitalizacije su provedene dijagnostičke procedure, na osnovu kojih je indicirana interventna kardiološka procedura (kateterizacija srca), koju pacijent odbija.

Na osnovu gore navedenog ordinira se medikamentozna terapija i pacijent se, 14.marta 2016.godine, otpušta iz bolnice u 13.30 sati".

fahro-bolnica

Informacija za javnost iz UKCS-a