BIH

Reakcija Stranke za BiH povodom izjave Damira Mašića i Gorana Kovačevića

U Dnevniku TV 1

Redakcija

14.3.2016

 

Reakcija Stranke za BiH povodom izjave Damira Mašića i Gorana Kovačevića.

"Povodom izjave gospode Damira Mašića i Gorana Kovačevića u Dnevniku TV 1 od 13.03. 2016. godine da su SDP i DF ponudili rješenje o jedinstvenom, Mostaru koji bi imao tri izborne jedinice, koji bi ponudio potpunu zaštitu građana i naroda u Mostaru, koji ne bi dozvolio dominaciju jednog naroda nad drugim, koji ne bi dozvolio izbor gradonačelnika, predsjedavajućeg gradskog vjeća i potpredsjednika gradskog vjeća da budu iz istog naroda.

Pomenuto rješenje je rješenje koje su ponudili predstavnici devet političkih stranaka usaglašeno sa OHR-om, među kojima je bila i Stranka za BiH. U ovom rješenje nije bilo predstavnika  jedino SDA i HDZ-a. Rješenje je ponudilo jedinstven Mostar sa tri ili više izbornih multietničkih jedinica. Rješenje koje je nudilo potpunu zaštitu građana i naroda Mostara. Rješenje koje nije dozvoljavalo dominaciju jednog naroda nad drugim i rješenje koje je ponudilo izbor Gradonačelnika , predsjedavajućeg gradskog vjeća i dva dopredsjednika gradskog vjeća da ne budu birani iz istog naroda ili od predstavnika ostalih.

Lično smo bili uključeni u pregovore oko grada Mostara i smatramo da smo bili na dobrom putu da uz pomoć međunarodne zajednice i OHR-a na zadovoljstvo svih građana Mostara riješimo pitanje izbora u gradu Mostaru.

Pozivamo sve političke aktere, kako sa lokalnog, tako i sa državnog nivoa da se ozbiljno uključe u rješavanje pitanja grada Mostara, jer grad Mostar je i dio Daytonskog sporazuma, a pomenuti koncept je dobra osnova za dalju razradu i nadogradnju.

Ovom prilikom želimo istaći da presuda ustavnog suda koriguje samo neke dijelove aktuelnog Statuta grada Mostara i da nema potrebe da se mijenja kompletan Statut. Sva ekstremna rješenja ne nude budućnost građanima Mostara.

Takođe smatramo da se izbori za grad Mostar moraju održati, jer ako su 2014. godine održani izbori za članove Predsjedništva BiH koji nisu u skladu sa presudom međunaroidnog Suda u Strazburu, koji je veća pravna instanca od domaćih sudova, onda ne vidimo razloga zašto se ne bi objavili i održali izbori za grad Mostar 2016. godine.

Na kraju mi koji smo se borili za jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu i jedinstven Mostar, a protiv onih koji su sa 111 godina zatvora osuđeni za udruženi zločinački poduhvat nikada nećemo pristati na bilo kakve podjele Mostara na etničke općine podjeljenje niz rijeku Neretvu ili njenu lijevu i desnu obalu, kao ni na predaju grada mostara bilo kome. Za nas je grad Mostar glavni grad svih Mostaraca, a nikakav ‘’stolni’’ grad bilo kojeg naroda.", navodi se u saopćenju Stranke za BiH.