VIJESTI

AZIZ EF. HASANOVIĆ: Evropa je nekad neiskrena, ona bi htjela muslimane, ali bez islama

Muftija IZ u Hrvatskoj za „Avaz“

S. DEGIRMENDŽIĆ

14.3.2016

Islamska zajednica (IZ) u Hrvatskoj cijelu ovu godinu posvetila je obilježavanju 100. godišnjice zvaničnog priznanja islama u Hrvatskoj, što je Hrvatski sabor učinio 27. aprila 1916. godine. Ključne manifestacije obilježavanja ove godišnjice bit će održane pod pokroviteljstvom hrvatske predsjednice, Sabora i Vlade Hrvatske, te Grada Zagreba.

Povodom toga, o ovom značajnom događaju i drugim aktuelnim temama u Zagrebu smo razgovarali s muftijom Islamske zajednice u Hrvatskoj i predsjednikom Mešihata IZ, dr. Azizom ef. Hasanovićem.

Prevencija problema

Muftija Hasanović posebno ističe visoke standarde koje je Hrvatska uspostavila u iznalaženju najboljeg modela za koegzistenciju s islamom i muslimanima, čemu je, kaže, doprinio i Ugovor o specifičnim odnosima s Islamskom zajednicom Vlade Hrvatske potpisan 2002. godine. Takav model odnosa prema islamu muftija Hasanović nudi cijeloj Evropi.

- Prošle godine posjetio sam papu Franju i prezentirao ovaj model življenja i odrednice našeg ugovora. Čovjek je bio izuzetno sretan i zadovoljan. Rekao mi je: „Obično mi ljudi dolaze s nekim problemima, jedino ste Vi došli s nekim rješenjem“, što je bilo ohrabrujuće – kaže nam Hasanović.

Naglašava da je u Briselu pred 27 ambasadora akreditiranih u EU prezentirao, također, model prevencije problema, a ne reakcije u vidu "gašenja požara", što, kaže, gledamo kroz francuski primjer. 

- Međutim, imam nekada osjećaj da Evropa nije iskrena. Rado bi prihvatila muslimane, ali bez islamske komponente. A mi se ne možemo odreći islama, onda nismo muslimani - potcrtava Hasanović, dodajući da je o istoj temi razgovarao i u američkom Stejt departmentu, te na konferenciji islamskih zemalja u Džedi.
 
Bitno je, kaže muftija Hasanović, da su za uspješnu integraciju jedne vjerske zajednice u nekom društvu, poput islamske u Hrvatskoj, država otvorena da razgovara s tom zajednicom, ali i da ta vjerska zajednice uđe u partnerski odnos s državom u svim projektima koji su od općeg interesa. 

- Mi se jasno držimo načela da se IZ Hrvatske nikada neće staviti pod zastavu nijedne političke stranke, ali ko god ponese bajrak države, a konstruktivan je, ima i imat će u nama konstruktivnog partnera. Politiziranje zajednice i spuštanje na nekakve dnevne političke svari nije dobro. I mi se toga čuvamo i na tome ustrajavamo - pojašnjava Hasanović.

Nema podjela 

Muftija Hasanović ističe i da određene rasprave o ministru kulture Zlatka Hasanbegovića, tokom kojih je bilo podrške i ograđivanja od njih u IZ, nisu unijela nikakve podjele u toj zajednici. 

- Podjela nema. U tom slučaju niko nije bio ugrožen zato što je musliman i što je u pitanju neki islamofobni oblik, ali IZ se ne smije uvući u neke ideološke podjele - naglašava Hasanović. 

Kaže i da ga raduje predaja aplikacije BiH za članstvo u EU, te ističe da je već bh. zvaničnicima iskazao spremnost za pomoć u ispunjavanju uvjeta naše zemlje na evropskom putu.

- Mi stojimo na dispoziciji ako šta možemo pomoći, a odgovorno tvrdim da možemo, na svim razinama, do vrha u EU - kaže Hasanović, naglašavajući da su članovi Predsjedništva BiH Dragan Čović i Bakir Izetbegović već prihvatili poziv za prisustvo 100. godišnjici obilježavanja priznanja islama u Hrvatskoj, te da se nada da će to učiniti i treći član Mladen Ivanić.

 

Tekfirdžije protiv zakona

Iako u Hrvatskoj nema problema s nelegalnim džematima, muftija Hasanović izražava optimizam da će ovo pitanje u BiH biti riješeno na najbezbolniji način 

- Ulijeva optimizam to što je donedavno oko 75 posto nelegalnih džemata prihvatilo integraciju u BiH. Ima onih koji su odbili. Oni nisu samo problem BiH, nego cijelog svijeta. To su te takozvane tekfirdžije, koje ne priznaju ljudske zakone, nego samo božanske, kao da mi sad ne živimo po božanskim zakonima, pa nas oni trebaju učiti tome - zaključuje muftija Hasanović.