BIH

BILIĆ: Niko ne pita za odgovornost vlasti koja je dovela do bunta naroda

Advokat odbrane na kraju suđenja za paljenje zgrade Predsjedništva BiH

E. MASLO

12.3.2016

Pred Sudom BiH jučer je završen glavni pretres na suđenju Salemu Hatiboviću, koji se tereti da je počinio krivično djelo protiv opće sigurnosti ljudi i imovine kada je za vrijeme protesta održanih 7. februara 2014. godine zapaljena zgrada Predsjedništva BiH. Na ročištu su završne riječi dali tužilac Dubravko Čampara i advokat optuženoga Senad Bilić.

Nadležnost Suda 

Čampara je rekao da je Tužilaštvo BiH iznoseći materijalne dokaze, saslušavanjem svjedoka i Tužilaštva i odbrane, nalazima vještaka te saslušanjem Hatibovića, koji je svjedočio u svoju odbranu, uspjelo dokazati da je optuženi počinio ovo krivično djelo van svake razumne sumnje te tražio zatvorsku kaznu. Naveo je da su neki od ispitanih svjedoka vidjeli njegov automobil Mercedes ispred zgrade Predsjedništva te su vidjeli boce koje su na vrhu imale krpu, odnosno Molotovljeve koktele, kojima je zapaljena zgrada. 

- Optuženi je bio svjestan da će nastupiti velika šteta na najznačajnijoj i najvećoj zgradi institucija koja je proglašena za nacionalni spomenik BiH – rekao je Čampara. 

S druge strane, advokat Bilić rekao je da Tužilaštvo nije uspjelo dokazati krivicu te ponovio da smatra da Sud BiH nije nadležan u ovom predmetu, jer u navedenim radnjama, između ostalog, nije ugrožen ni suverenitet ni teritorijalni integritet BiH. 

hatibovic

Hatibović: Svjedočio u svoju odbranu

Istakao je i da je u slučaju direktora SIPA-a Gorana Zupca Tužilaštvu odgovaralo da tvrdi da je zgrada Predsjedništva zapaljena u 15 sati, jer ga je to osudilo, a u slučaju Hatibovića odgovara im da je zgrada što kasnije zapaljenja, odnosno iza 16 sati.

- Ni vrijeme ni sam uzrok nastanka požara ne mogu se dovesti u vezu s radnjama optuženoga – rekao je Bilić. 

On je istakao da je čudno što Sud BiH nije htio dozvoliti da se pregleda videosnimak paljenja zgrade Predsjedništva koji bi dokazao da je požar nastao u vrijeme kada njegov branjenik nije bio ispred Predsjedništva te što nalaz nije uradio vještak protupožarne zaštite, kao ni što nije urađena DNK analiza optuženoga koja ga nikako ne bi mogla dovesti u vezu s krivičnim djelom.

Bunt naroda

Na kraju, advokat se zapitao zar je moguće da niko drugi neće preuzeti odgovornost i zar je moguće da je od svih samo njegovo branjenik kriv za ono što se desilo 7. februara 2014.

- Da bi se gubio karakter otvorenog socijalnog bunta, objavljivano je da su demonstranti od određenih političkih partija koje nisu u vlasti dobivali po 50 KM, da je nađena droga, ali ništa od toga nije tačno. Niko nije postavio pitanje odgovornosti vlasti koja je dovela da dođe do takvog bunta naroda. Niko nije bio nadležan za čuvanje zgrade Predsjedništva. Pa, nije ispitan ni direktor Arhiva BiH. Od svih, nađen je samo jedan krivac – Salem Hatibović. On je porodičan čovjek, nikada nije imao problema sa zakonom, mislim da treba biti oslobođen optužbi, jer Tužilaštvo nije uspjelo dokazati njegovu krivicu – rekao je Bilić.

bilic

Bilić: Čudna odluka Suda BiH

Kontradiktorna optužnica

- Kontradiktorno je to što je Nihad Trnka optužen da je zapalio prostorije u zgradi Predsjedništva koristeći otvoreni plamen. U optužnici protiv mog branjenika piše da je Hatibović dao Molotovljeve koktele Trnki i ostalim nasilnim demonstrantima. Sam Trnka rekao nam je ovdje da je prostorije u zgradi zapalio koristeći upaljač i papir - između ostalog je naveo Bilić.