GLOBUS

STRAVIČNO Milicije koje sarađuju sa vladom u Južnom Sudanu silovale žene i ubijale civile

Objavljen izvještaj UN-a

A. U.

11.3.2016

Pripadnicima milicija u savezništvu sa vojskom Južnog Sudana bilo je dozvoljeno da siluju žene umjesto plata, navodi se u izvještaju UN-a.

Spomenute milicije se zajedno sa vojskom bore protiv pobunjenika, a UN-ovi istražitelji otkrili su da su silovali oko 1.300 žena.

U izvještaju se navodi da je vojska primjenila taktiku "spržena zemlja", te je namjerno ubijala civile i silovala žene, piše BBC. 

Vlada Južnog Sudana odbacila je ove optužbe, ali je saopćila da je u toku istraga.

"Imamo pravila borbe i poštujemo ih“, kazao je Ateny Wek Ateny, glasnogovornik predsjednika Salva Kiira.

Prema UN-u, milicije su vršile operacije po principu „radi i uzmi šta hoćeš", koji im je dozvolilo silovanje i otimanje žena i djevojčica umjesto dobivanja plate u novcu.

Također, krali su i ubijali stoku, te vrijednosti u vlasništvu civila.

Jedna žena je rekla da je gledala kako 10 militanata siluju njenu 15-godišnju kćerku, nakon što su ubili njenog muža. U silovanju nekada su učestvovali i vojnici, a u nekim slučajevima bi civile izrezali na komade.

Također, UN je optužio i pobunjeničke borce da su počinili ratne zločine.

U odvojenom izvještaju Amnesty Internationala navodi se da su vladine trupe u oktobru ugušile više od 60 dječaka i muškaraca u brodskom kontejneru, a njihova tijela su bačena u polje.

"Desetine ljudi pretrpilo je sporu i smrt punu agonije u rukama vladinih trupa koje su ih trebale štititi. Ova ubistva moraju biti istražena", navodi se u tom izvještaju.

Sukob u Sudanu počeo je u decembru 2013. godine kada je predsjednik Kiir smijenio, a potom i optužio svog zamjenika Rieka Machara da planira puč.

Pod prijetnjom sankcija UN-a, dvije strane potpisale su u augustu mirovni dogovor, ali još uvijek nisu oformili vladu nacionalnost jedinstva.