BIH

Alić: Studentski parlament poštuje načelo jednakosti

Predsjednik Skupštine SPUS-a

Fena

11.3.2016

Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu (SPUS) poštuje načelo jednakosti svih građana te prava i slobode nezavisno o rasi, boji kože, spolu, jeziku, vjeri, političkom ili drugom uvjerenju, nacionalnom ili socijalnom porijeklu, imovini, rođenju, obrazovanju, društvenom položaju ili drugim osobinama, navedeno je u saopćenju čiji je potpisnik predsjednik Skupštine SPUS-a Dženan Alić.

 - Imajući u vidu da Studentski parlament predstavlja i zastupa oko 40.000 studenata Univerziteta u Sarajevu, jasno je da su mišljenja pojedinaca podijeljena za sve teme kojima se studenti i Studentski parlament bave. S tim u vezi, Haris Zahiragić iznio je svoje lično mišljenje koje nije službeni stav Studentskog parlamenta.

Zakon o zabrani diskriminacije Bosne i Hercegovine pružio je zaštitu LGBT osoba od diskriminacije, u kojem spominje 'spol, spolno opredjeljenje i spolno izražavanje' kao zabranjene osnove diskriminacije i Studentski parlament poštuje njihova prava, kao i druge državne i međunarodne propise. Ne osporavamo ničija prava niti opravdavamo bilo kakve napade i nasilna ponašanja - kaže se u saopćenju.

U okviru Studentskog parlamenta nije dozvoljeno stranačko organizovanje i djelovanje u okviru rada, sjednica, projekata i sl. te u tom smislu se ne dozvoljava i neće se dozvoliti zloupotreba položaja bilo kojeg člana u te svrhe, navodi također Alić.

- Skrenuo bih pažnju svim fizičkim i pravnim, domaćim i stranim osobama da ne plasiraju neistine i da ne obmanjuju javnost putem medija i društvenih mreža. Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu neće dopustiti da se manipuliše javnošću i skreće fokus sa našeg rada. Stav koji zauzme Skupština Studentskog parlamenta je konačan -  naveo je također u saopćenju predsjednik Skupštine Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu Dženan Alić.

Do tada Studentski parlament nastavlja odlučnu borbu za prava i interese studenata, fokusirajući se na poboljšanje standarda i statusa studenata na Univerzitetu, istaknuto je također.