VIJESTI

Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK i DVV International potpisali ugovor o saradnji

Nastavljeno zajedničko djelovanje na unapređenju obrazovanja odraslih u ZDK

Autor:D. Pa.

11.3.2016

U prostorijama Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona potpisan je Ugovor o saradnji između Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport i Instituta za međunarodnu saradnju Njemačkog saveza visokih narodnih škola (DVV International, op.a.), Ured u Bosni i Hercegovini.

U ime ugovornih strana, Ugovor o saradnji potpisali su Mensur Sinanović, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport i Emir Avdagić, direktor DVV International, Ureda u BiH. 
Potpisivanjem ovog ugovora, strane potpisnice su iskazale opredijeljenost da zajednički  rade na podršci obrazovanju odraslih i kvalitetnoj provedbi Zakona o obrazovanju odraslih na području Zeničko-dobojskog kantona.

Njemački savez visokih narodnih škola od 2000. godine pruža različite vidove podrške u oblasti obrazovanja odraslih širom Bosne i Hercegovine, te je kroz različite vidove podrške prisutan i na području ZDK duži niz godina, a već treću godinu, putem potpisivanja ugovora o saradnji, DVV International odgovara na iskazane potrebe Ministarstva za stručnom i finansijskom podrškom u oblasti obrazovanja odraslih.   

Potpisivanjem i ovog ugovora o saradnji  nastavit će se kontinuirano zajedničko djelovanje na unapređenju obrazovanja odraslih na području Zeničko-dobojskog kantona. 

- U fokusu zajedničkih aktivnosti Ministarstva  i DVV-a u 2016. godini je podrška razvijanju kapaciteta menadžmenta u obrazovanju kroz obuku jednog broja direktora iz obrazovnog menadžmenta (tri modula), razvijanje ljudskih kapaciteta Ministarstva i Pedagoškog zavoda kroz obuku "Izrada i procjena kurikuluma u obrazovanju odraslih" (tri modula) i obuka  jednog broja uposlenika škola "Osnove andragoške obuke" - istaknuto je prilikom potpisivanja ugovora.

Kroz stručnu i finansijsku podršku ovim aktivnostima DVV International nastoji da odgovori na prioritetne potrebe Ministarstva za  obrazovanje, nauku, kulturu i sport u procesu implementacije Zakona o obrazovanju odraslih.